2.4 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSportEmil Boc isi desfiinteaza propria Cancelarie

Emil Boc isi desfiinteaza propria Cancelarie

» Premierul si-a anuntat intentia de a-si desfiinta in termen de zece zile propria cancelarie, ca un prim pas inainte de restructurarea si comasarea agentiilor si institutiilor guvernamentale.

» Partenerii de coalitie ai democrat-liberalilor s-au ferit sa comenteze decizia.

» Boc a mai spus ca Executivul va trebui "sa plece" daca nu-si indeplineste obiectivele stabilite.

Anuntul desfiintarii cancelariei prim-ministrului a fost facut de Emil Boc la sfarsitul saptamanii, intr-o emisiune televizata, iar ca motive au fost avansate ideea "obezitatii birocratice", dar si situatia de pana in 2003. "Aceasta Cancelarie a fost in vremea lui Tariceanu un guvern paralel si nu se justifica sa ai doua guverne: unul la ministere si unul la Palatul Victoria", a explicat Boc, adaugand ca, daca pana in 2003 nu a fost nevoie de Cancelarie, la fel se va intampla si de acum inainte. Liderul PDL a mai spus ca va avea la dispozitie ce ce are oricare prim-ministru din UE: un corp de consilieri, de secretari de stat si de consilieri de stat, un purtator de cuvant si un sef de cabinet. Potrivit premierului, desfiintarea Cancelariei va constitui doar un prim pas deoarece asteapta de la fiecare ministru in parte sa spuna cum vede ca pot fi comasate sau desfiintate institutiile din subordine.

 

"Daca nu facem aceasta restructurare (a Cancelariei – n.r.), nu pot sa cer eu, ca premier, ministrilor sa faca treaba, sa procedeze la restructurarea agentiilor si a altor institutii guvernamentale", a conchis Boc. Potrivit acestuia, desfiintarea Cancelariei se va face prin ordonanta de urgenta, iar pentru concedierile colective vor fi aplicate procedurile legale prevazute de Codul Muncii.
Partenerii de coalitie ai democrat-liberalilor, pesedistii, s-au aratat rezervati in a comenta anuntul premierului. "Nu am luat cunostinta de declaratia domnului Boc si nu o pot comenta", ne-a spus purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Bogdan Niculescu-Duvaz. Alti social-democrati s-au multumit sa spuna ca, atata vreme cat Cancelaria reprezinta instrumentul premierului, decizia ii apartine acestuia, dar si-au manifestat indoiala ca masura ar fi fost discutata in prealabil in coalitie. "Toti prim-ministrii care s-au dat jos din banan au nevoie de  consilieri.

 

Este insa dreptul domnului Boc sa isi ia atatia consilieri cat considera ca are nevoie", a fost reactia liberalilor, prin intermediul purtatorului de cuvant, Bogdan Olteanu. In ceea ce priveste acuzatia de paralelism in vremea guvernarii Tariceanu, fostul presedinte al Camerei a opinat ca premierul Boc va descoperi, dupa o vreme, ca nu poate sa studieze toate documentele necesare. "Domnul Boc si-a adus in Bucuresti, deocamdata, doar neamuri care nu se pricep la nimic. Daca ar avea oameni competenti, i-ar spune ca el nu poate sa studieze toate dosarele si are nevoie de consilieri", ne-a mai declarat Bogdan Olteanu.

In formula mostenita de la guvernarea PNL-UDMR, Cancelaria numara 313 angajati si i-a fost acordat un buget pe 2009 de 97,84 milioane de lei, cu 7,1 milioane de lei mai putin decat a avut anul trecut. In cadrul Cancelariei functioneaza mai multe directii si departamente, printre care Departamentul pentru Dialog Social, Directia Protocol si Serviciul Informatii Clasificate. In plus, Cancelaria coordoneaza 13 autoritati, printre care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Inspectoratul de Stat in Constructii, Agentia Nationala Anti-Doping si Agentia pentru Strategii Guvernamentale.
De la instalarea PDL si PSD la guvernare, Cancelaria a intrat in atentie dupa ce seful structurii, Catalin Baba, a declarat ca ar trebui aproape injumatatit numarul de angajati si a invocat cazul unor "personaje care veneau o data sau de doua ori pe an la serviciu". Pe de alta parte, discutii aprinse au iscat angajarea la Palatul Victoria a nepoatei de gradul cinci si a soferului lui Emil Boc.

» Guvernul pe care-l conduce "trebuie sa plece" daca nu are "vointa politica si capacitatea manageriala" sa atinga obiectivele pe care si le-a stabilit, a precizat prim-ministrul Boc.

In contextul ideii cheltuirii eficiente a banului public, seful Executivului a declarat ca in doua saptamani va fi depus in Parlament proiectul de lege privind interdictia de a cumula, in sistemul public, pensia obtinuta in baza unor legi speciale cu salariul. Boc a mai spus ca proiectul va fi discutat in cadrul Consiliului Economic si Social, din care fac parte si reprezentantii patronatelor si sindicatelor. "Pe noi ne intereseaza sa blocam risipa banului public in cazurile in care statul a fost ultra-generos cu o persoana, dandu-i practic sute de milioane de lei vechi pe luna, bani din taxe si impozite de la bugetul de stat, si nu ca rezultat al contributiei lui la bugetul de asigurari sociale", a explicat premierul. Totodata, Boc si-a manifestat convingerea ca va obtine sprijinul partenerilor de coalitie pentru a abroga prevederile prin care au fost infiintate pensiile speciale pentru parlamentari.

Cele mai citite

Tudorel Toader: Un președinte din Senat va asigura interimatul după încheierea mandatului lui Iohannis, până la noi alegeri

Fostul ministru al Justiției și judecător al Curții Constituționale, Tudorel Toader, a explicat, vineri, ce urmează după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Toader...

Sundar Pichai: Google va suferi „schimbări profunde” anul viitor

Sundar Pichai, CEO-ul Google, a anunțat că motorul de căutare al companiei va trece prin „schimbări profunde” în 2025, având capacitatea de a răspunde...

Mourinho îi răspunde lui Guardiola. „Am câștigat curat!”

Rivalitatea dintre Jose Mourinho și Pep Guardiola, începută în perioada în care cei doi se confruntau în La Liga, a fost readusă în actualitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă