12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportElisabeta Lipă, dezamăgită de fostul ministru al Tineretului și Sportului

Elisabeta Lipă, dezamăgită de fostul ministru al Tineretului și Sportului

“Chiar mi-am propus să nu mă cert cu fostul ministru, domnul Bogdan Matei, dar din punctul meu de vedere şi al federaţiei pe care o reprezint şi-a încheiat mandatul cu o dezamăgire. O dezamăgire în sensul în care după ce am revenit de la Campionatele Mondiale, unde sportivii noştri au calificat 7 bărci la Tokyo, am avut o conferinţă comună în care l-am rugat pe domnul ministru să facă nişte eforturi ca să putem cumpăra o garnitură de bărci pentru Jocurile Olimpice. Asta pentru că Jocurile având loc la Tokyo, bărcile trebuie să plece încă din luna mai din ţară. Deci noi nu ne vom putea folosi de acea garnitură de bărci aproape 3 luni până la Jocurile Olimpice. Aşa că e normal să avem nevoie de o garnitură identică aici pentru pregătire, dar şi pentru Cupa Mondială şi calificările pentru Jocurile Olimpice. Domnul Bogdan Matei a zis ‘Da’ timp de două luni şi ‘Doamna Lipă, nu îmi voi termina acest mandat până nu rezolvăm problema bărcilor’. Apoi nu mi-a venit să cred cu câtă seninătate mi-a spus ‘Am încercat, îmi pare rău’. Sunt foarte supărată şi dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat”, a afirmat Lipă.

“Nu mă aşteptam ca domnul ministru sau Ministerul Tineretului şi Sportului să nu mai aibă niciun leu în vistierie şi să nu mai poată achiziţiona aceste bărci. Dar dacă eşti un om de onoare îţi ţii promisiunea. Dacă nu, atunci plimbi oamenii pe drumuri până ţi se termină mandatul, pleci sau ceva se întâmplă. Cert e că nu e frumos să promiţi şi să nu rezolvi nimic. Toate cele 9 bărci, cele 7 deja calificate plus cele 2 în curs de calificare, costă 1,7 milioane de lei. Această sumă nu a găsit-o Ministerul Tineretului şi Sportului nicăieri pentru a face această achiziţie. Era bine dacă bugetul MTS era dublu sau triplu aşa cum s-a anunţat, dar noi, cei care lucrăm în sport ştim că veniturile proprii ale Ministerului Tineretului şi Sportului începând cu 1 ianuarie 2019 au fost suspendate, luate, cum vreţi să îi spuneţi, prin ordonanţa 114. Deci MTS nu mai beneficiază de venituri proprii, adică taxa pe tutun, alcool, toate accizele, plus loteria, jocurile de noroc şi aşa mai departe. Şi atunci MTS a primit doar bugetul de la stat. Şi primind doar bugetul de la stat era clar că a părut că e dublat sau triplat faţă de anul anterior, dar practic MTS a avut şi anul acesta aceleaşi fonduri. Cum au fost cheltuite nu este problema mea… probabil că vor întreba alţii dacă vor avea curiozitatea”, a adăugat preşedinta FRC.

De asemenea, Elisabeta Lipă s-a arătat nemulţumită de faptul că fostul ministru nu a reuşit nici construirea a patru piste de canotaj. “Şi mai sunt dezamăgită şi de faptul că în programul de guvernare al domnului ministru Matei se menţionează construirea a patru piste de canotaj şi kaiac-canoe. După ani lungi de aşteptare am găsit o posibilitate pe lacul Pantelimon, am găsit-o eu şi lucrătorii din Ministerul Tineretului şi Sportului, nu eu personal. La fel, domnul ministru mi-a spus ‘Da, vă ajut, pentru că sunteţi un sport de tradiţie, un sport cu rezultate şi meritaţi această pistă’. Şi această discuţie s-a încheiat ca toate celelalte din ultimii 10-15 ani”, a precizat ea.

Lipă a explicat că bărcile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo nu mai pot fi cumpărate acum, dar speră ca la începutul anului 2020 această problemă să se rezolve. “Îmi pare rău să spun, dar o spun, poate domnul ministru în funcţie (n.r. – Ionuţ Marian Stroe) se va apleca şi spre aceste probleme ale noastre. La ora actuală nu se mai pune problema să mai putem cumpăra această garnitură de bărci, pentru că procedura durează şi nu o cumpăra federaţia, ci prin complexurile sportive naţionale. Deci această situaţie nu se mai poate rezolva acum. Dar sper să se aprobe bugetul până la sfârşitul anului şi începând cu 1 ianuarie să o luăm de la capăt şi să putem rezolva această problemă, care din punctul nostru de vedere este vitală. Suntem federaţia cu cei mai mulţi sportivi la ora actuală, dar nu ne oprim aici şi vom ataca şi anul viitor calificările în luna mai”, a precizat Elisabeta Lipă.

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj îşi pune speranţele în noul ministru al Tineretului şi Sportului, Ionuţ Marian Stroe, despre care a afirmat că a rezolvat problema premierii sportivilor medaliaţi la doar o zi de la preluarea mandatului.

“Acum am aflat că premierile au intrat în posesia sportivilor şi a colectivului tehnic. Sunt patru competiţii la care sportivii noştri au participat începând cu luna iulie şi au avut rezultate foarte bune. Iar acum, în luna noiembrie premierile au fost acordate. Dacă noul ministru al Tineretului şi Sportului s-a mişcat din prima zi atât de repede înseamnă că sportul românesc are o speranţă. Cred că Ministerul Tineretului şi Sportului, cu un nou ministru în frunte, poate să intre în Cartea Recordurilor… adică să rezolve o problemă cum este aceasta a premierilor în nici 24 de ore. E ceva fantastic. E normal ca rezultatele sportivilor să fie apreciate de cei care sunt la conducerea ţării la momentul respectiv. Eu spun din experienţa mea că e greu să munceşti, să aduci rezultate şi când ai câştigat să se scrie doar două fraze. Atunci când eşti apreciat de Preşedinţia României, Guvernul României şi alte instituţii parcă ai alt elan de a merge mai departe”, a mai spus Elisabeta Lipă.

În urma rezultatelor obţinute la Campionatele Mondiale de canotaj de la Linz, România a reuşit să califice şapte echipaje la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020: dublu feminin vâsle categorie uşoară, dublu rame masculin, dublu rame feminin, dublu vâsle feminin, dublu vâsle masculin, patru rame feminin, patru rame masculin. Federaţia Română de Canotaj îşi propune şi calificarea bărcilor de 8+1 masculin şi feminin în competiţiile de anul viitor.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă