6.4 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSportLiviu Dragnea vrea să controleze și radioul public. Aleșii PSD și ALDE...

Liviu Dragnea vrea să controleze și radioul public. Aleșii PSD și ALDE au profitat de problemele penale ale fostului președinte Miculescu, ca să înlocuiască întreaga conducere a SRR

Parlamentarii PSD și ALDE au ignorat o cerere a ANI de invalidare a mandatului lui Ovidiu Miculescu, declarat incompatibil. În schimb, au ales să schimbe întreaga conducere a radioului, chiar dacă instituția are un raport de activitate cu rezultate favorabile.

Fostul preşedinte al Comisiei de cultură din Senat Georgică Severin (PSD) a fost votat, ieri, de către plenul reunit al Parlamentului, în funcţia de director interimar al SRR, durata interimatului neputând fi mai mare de şase luni. Anterior, plenul reunit al Parlamentului a respins rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anii 2015 şi 2016, ceea ce atrage de drept demiterea întregului Consiliu de Administrație, format din președintele Ovidiu Miculescu și alți 12 membri. În favoarea demiterii CA au votat PSD, ALDE și USR în timp ce PNL și PMP s-au pronunțat în favoarea rapoartelor de activitate și, implicit, pentru păstrarea vechiului CA.


Citește și:  Georgică Severin, șef interimar al Radioului Public 

Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat miercuri aviz pozitiv propunerii ca social-democratul Georgică Severin să ocupe funcția de președinte director-general interimar al Societății Române de Radiodifuziune. Propunerea urmează să fie votată și de plen.

Demiterea întregului Consiliul de Administrație vine deși SRR are cifre favorabile în anul 2016. Potrivit raportului respins de parlamentari, SRR a avut în 2016 un profit net de peste 22 de milioane de lei, cel mai mare din 1993 încoace. Soarta directorului schimbat din funcție, Ovidiu Miculescu, părea pecetluită încă din octombrie anul trecut când acestea s-a împotrivit eliminării taxei radio de către Liviu Dragnea, afirmând că afectează independența SRR.

Problemele lui Miculescu
 
În plus, Instanţa supremă a decis definitiv, pe 1 februarie, că Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radio, a fost în incompatibilitate, respingând cererea acestuia de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). ANI l-a declarat incompatibil în 2013 întrucât ocupase, simultan, funcția de membru în CA al SRR și cea de șef în cadrul Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR). ANI a trimis Parlamentului o solicitare de vacantare a mandatului, dar aceasta a fost uitată în sertarele Comisiei juridice. Pe de altă parte, Miculescu este urmărit penal într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese, dosar în care sunt implicați alți patru membri ai actualului CA.
 
Chiar dacă avea posibilitatea să-l schimbe punctual pe Miculescu sau doar pe membrii din CA care au probleme cu legea, PSD a ales să demită întreaga conducere. Potrivit unor surse din PSD, decizia a fost luată de Liviu Dragnea care vrea înlocuirea întregului CA ales în 2014. Pe de o parte, oamenii PSD din vechiul CA au fost numiți la vremea respectivă de Victor Ponta. Pe de altă parte, PSD are acum o majoritate mai solidă comparativ cu 2014 și își poate impune mai mulți oameni în noul CA. Așa se și explică sprijinul pe care PSD l-a primit de la USR, partid care în 2014 nu era în Parlament și care speră, acum, să primească un loc în noul CA.

Severin, în căutarea sinecurii

Georgică Severin a fost senator între 2008 și 2016, dar la scrutinul din decembrie 2016 nu a mai candidat. Inițial, numele său a fost vehiculat în cercurile PSD pentru postul de director al Institutului Cultural Român (ICR). În cele din urmă postul a fost ocupat de Liliana Țuroiu. Ulterior, Severin a fost propus pentru CA al TVR, dar propunerea nu mai fost supusă votului Parlamentului, pentru ca el să poată prelua șefia SRR.
 

TABEL

Venituri radioul public

 

Din exploatare

Financiare

Total

Venituri

418.386.859

511.611

418.898.470

Cheltuieli

392.020.517

312.111

392.332.628

Profit brut

  26.366.342

199.500

  26.565.842

Impozit

 

 

    3.922.414

Profit net

 

 

  22.643.428

Sursa: Raportul de activitate pe anul 2016

 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dacă România forța un vot pentru Schengen, ar fi primit un nou veto, recunoaște premierul Ciolacu

Dacă România ar fi insistat să se organizeze un nou vot în Consiliul JAI, candidatura noastră pentru Schengen ar fi fost, din nou, blocată...

Premierul Ciolacu invită Google să deschidă un centru de date în România

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanți din SUA ai companiei Google, pe care i-a invitat să deschidă un centru de date...

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...
Ultima oră
Pe aceeași temă