18.5 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Un nou caz de dopaj în sportul românesc

Astra nu se va mai putea baza pe serviciile lui Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alexandru Ioniță, toți trei fiind subiectul unei anchete demarate de ANAD. Potrivit gsp.ro, aceștia ar fi apelat la o terapie intravenoasă prin care și-ar fi injectat aproximativ 200 ml de vitamine și minerale în corp, lucru interzis de regulamentele în vigoare.

Într-o intervenție pentru postul TV Digi Sport, președintele ANAD, Cristi Balaj, a confirmat că fotbaliștii au fost deja audiați. „Pot să confirm că agenția are pe rol un asemenea subiect. Avem mai multe dovezi și informații decât ce a apărut în presă. Am vorbit cu jucătorii și au dat dovadă de o conduită impecabilă”, a spus șeful ANAD.

Regulamentul WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) stipulează următoarele: „Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și / sau injecții cu mai mult de 100 ml pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic”.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei jucători ai Astrei Giurgiu riscă suspendări care pot ajunge chiar și până la patru ani. Pentru Fatai și Seto, care sunt trecuți de 30 de ani, ar putea reprezenta încheierea carierelor sportive.

Practică veche

Anul trecut, într-o emisiune TV, fotbalistul Academicii Clinceni, Paul Pârvulescu, recunoștea că s-a dopat pe vremea când evolua la o altă formație din Liga 1. Chiar dacă nu a dezvăluit numele echipei, acesta a spus că făcea des proceduri de ozonoterapie, prin injectare. Și în cazul său ANAD a demarat o anchetă care a durat aproape 3 luni, timp în care acesta a fost suspendat provizoriu. Totuși, în urma judecății, ANAD a concluzionat că nu există suficiente dovezi care să demonstreze încălcarea prevederilor din lege, astfel că Pârvulescu a scăpat de orice sancțiune.

Tot spre finalul anului 2019, echipa de handbal feminin Corona Brașov a fost în centrul unui scandal de dopaj uriaș, după ce mai multe jucătoare au folosit terapia cu laser intravenos. După șapte luni de deliberări, ANAD a aplicat suspendări cuprinse între 15 și 20 de luni.

Degringoladă la Astra

În acest moment, situația de la clubul giurgiuvean este scăpată de sub control. Neplătiți de patru luni, jucătorii refuză să mai participe la antrenamente și spun că vor continua greva până când își vor primi toate drepturile salariale restante. Aceștia amenință că se vor prezenta direct la partida cu FC Voluntari, programată sâmbătă. Fostă campioană a României sub mandatul lui Marius Șumudică, Astra este „lanterna roșie” a Ligii 1, având doar un singur punct după 5 etape.

Ultima oră
Pe aceeași temă