Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au trimis în judecată cinci persoane acuzate de o fraudă cu fonduri SAPARD în valoare de peste 6 milioane lei, transmite Mediafax.
Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Gabriela Ciuburciu, acţionar majoritar şi director general al SC Vascar SA Vaslui, Cristian Ştefan Mihăescu, reprezentant legal al mai multor societăţi comerciale, Dan Eugen Dorneanu, Iuliu Cepoi, acţionar şi fost director comercial al SC Vascar SA, acţionar unic la SC Plastics SRL Vaslui, Mircea Moraru, fost angajat al SC Plastics SRL, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, înşelăciune în convenţii, spălare de bani.
Procurorii DNA susţin că, în cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea unei fabricii de produse din carne.
În acest context, în perioada noiembrie – decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, în calitate de asociat şi director general al SC Vascar SA şi responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Italia să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% şi să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziţie a liniei de fabricare.
Din suma pretinsă, în lunile iunie – septembrie 2006, ea a primit 175.600 euro, în mai multe tranşe, din care 77.500 de euro prin intermediul lui Dan Eugen Dorneanu şi 98.100 de euro în contul bancar al unei societăţi comerciale controlate de inculpată.
De asemenea, ea a pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui şi a încheia contractul de achiziţie a unor utilaje pentru tratament termic.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume şi pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, Gabriela Ciuburciu a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii.
De asemenea, pentru a obţine în mod injust suma totală de 4.525.551 lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor) provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte de natură să creeze aparenţa de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declaraţii pe propria răspundere, contracte, etc.).
În acest context, Gabriela Ciuburciu a fost ajutată de Cristian Ştefan Mihăescu, care i-a pus la dispoziţie mai multe oferte false în cadrul procedurilor de achiziţie derulate în cadrul proiectului, precum şi de Dan Eugen Dorneanu, care a contribuit la întocmirea şi prezentarea unor documente care atestau aspecte neconforme realităţii, ajutând-o totodată pe inculpată să ascundă provenienţa unor sume de bani şi să primească, în numerar, două tranşe totalizând 77.500 euro din suma solicitată cu titlu de mită.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, Iuliu Cepoi şi Mircea Moraru au ajutat-o pe Gabriela Ciuburciu să prezinte la APDRP documente şi declaraţii false (oferte, contracte, facturi, situaţii de lucrări), care atestau în mod nereal că firma lui Iuliu Cepoi, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrări de construcţii şi instalaţii.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6.006.298 lei, reprezentând valoarea întregii finanţări nerambursabile acordate SC Vascar SA.
În vederea recuperării aceste pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând Gabrielei Ciuburciu.
Pe 2 iulie, procurorii anticorupţie au reţinut-o pe Gabriela Ciuburciu pentru 24 de ore, iar la data de 3 iulie, Tribunalul Iaşi a luat faţă de inculpată măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti