18.4 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeSportDîncu sabotează ascensiunea lui Dragnea în fruntea Guvernului. O nouă piedică pentru...

Dîncu sabotează ascensiunea lui Dragnea în fruntea Guvernului. O nouă piedică pentru liderul PSD, din partea unui apropiat al partidului

Un proiect de lege pregătit de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) prevede că persoanele care au suferit condamnări penale nu pot fi membri ai Executivului.


Citeşte şi: Nepotism jenant în PSD. A ajuns parlamentar fără să aibă niciun merit, fără studii și fără vreo carieră profesională. Are o singură calitate: este nepoata primarului Florentin Pandele. A ajuns deputat de Ilfov

Partidul Social Democrat a câştigat alegerile parlamentare, obținând peste 45% din voturile românilor, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, a anunțat, marți dimineața, Biroul Electoral Central. Cea mai tânără social-democrată care a reuşit să intre în Parlament este Alexandra Corina Bogaciu, în vârstă de 27 de ani.


Acest articol din inițiativa legislativă pare a fi scris cu scopul de a-l împiedica pe Dragnea să ajungă prim-ministru. În noiembrie 2016, puțin înainte de începerea campaniei electorale, când se estima că PSD ar putea câștiga alegerile, ministerul condus de Vasile Dîncu a postat pe site proiectul Codului Administrativ al României.

La articolul 22 din proiect se afirmă că: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, şi nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 45”.

Un text asemănător există și actuala lege a răspunderii ministeriale: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în Legea nr. 161/2003”.

Noutatea legii propuse de ministerul lui Dîncu este că acele persoane care s-au reabilitat – un proces de lungă durată – pot fi membri ai Executivului.

„Prieteniile nu au legătură cu politica”

Proiectul avansat de Dîncu, care îl blochează pe liderul PSD, este relativ surprinzător în condițiile în care el părea a fi foarte bun prieten cu Liviu Dragnea. „Am o relație cu PSD și cu Liviu Dragnea de respect reciproc. Când este vorba, însă, de politică, când este vorba de interese politice, nici prieteniile nu au foarte mare legătură. Liviu Dragnea este unul dintre prietenii mei și acest lucru este o alegere personală care depinde puțin de restul lucrurilor și nu influențează celelalte lucruri ale vieții mele”, spunea Dîncu, în octombrie.

Pe parcursul campaniei electorale, presa a speculat că Dîncu ar putea fi premierul susținut de PSD. Liviu Dragnea a negat în repetate rânduri această variantă. „Nu vreau să dau nume, dar m-a rugat Vasile Dâncu să vă spun că nu vrea să fie premier”, a anunțat, încă din iulie, Dragnea. Liderul PSD a întărit aceste afirmații după alegeri și a spus că „nu a spus nu” la varianta ca el însuși să preia acest post.

În octombrie 2016, agenția de presă Bloomberg scria, după un interviu cu Dîncu, că actualul vicepremier ar putea fi șeful Guvernului, dar acesta a susținut că este doar „o interpretare jurnalistică”.    


Mai citeşte şi: Liviu Dragnea s-a dovedit un ministru incompetent în Guvernul Ponta. A avut de gestionat un singur mare proiect pe care l-a abandonat. După un eșec ministerial lamentabil, șeful condamnat al PSD vrea să fie prim-ministru

Descentralizarea și regionalizarea, asumate de președintele PSD ca prioritatea numărul unu în mandatul său de ministru, au reprezentat un fiasco.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
00:01:48

Soldatul Travis King e în custodia SUA după ce Coreea de Nord l-a expulzat

Soldatul Travis King, care a intrat în Coreea de Nord în iulie, este în custodia SUA și se îndreaptă spre casă, după ce a...

Un moment simbolic pentru noi

”România va accede cu siguranţă în programul Visa Waiver în anul 2025. Sigur că e un traseu lung, dar aşa cum arată lucrurile...

Instanța a respins recursul USR în procesul contra dezvoltării One Modrogan

One United Properties informează la BVB că pe 21.09.2023 Curtea de Apel București a respins recursul promovat de partidul politic Uniunea Salvați România în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies