Romanii merg la urne intr-o stransa cursa prezidentiala, in conditiile unui sentiment de scepticism ca scrutinul va putea rezolva lunile de criza politica, reformele impotmolite si ca va putea convinge creditorii internationali sa reia furnizarea ajutorului,scrie Deutsche Welle in pagina electronica, citata de NewsIn.
Sondajele anterioare alegerilor arata ca presedintele in exercitiu Traian Basescu din PDL are un usor avans, fiind sustinut de 33% dintre alegatori. Principalul sau rival este fostul ministru de externe Mircea Geoana, din partidul de opozitie PSD, cu 30%. Crin Antonescu, presedintele liberalilor, PNL, este sustinut de 18%.
In total sunt 12 candidati. Daca niciunul nu obtine o majoritate absoluta, atunci va avea loc un al doilea tur, la 6 decembrie. Potrivit analistilor, castigatorul va avea un rol esential in gasirea unui nou premier care sa supervizeze finantele si sa combata coruptia.
Aceasta tara din Balcani cu 22 milioane de locuitori si membra UE din 2007 a scapat de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu in urma cu 20 de ani. Ea ramine insa una dintre cele mai sarace tari si mai corupte tari din Europa, potrivit Transparency International. Basescu a castigat alegerile in 2004 promitand ca va implementa reforme, dar analistii spun ca progresul lent a diminuat increderea alegatorilor.
La sfarsitul anului trecut, democrat-liberalii lui Basescu si social-democratii au format un guvern de coalitie, dar el nu a durat multa vreme, criza economica globala rapind Romaniei noua ani de crestere economica si facand-o sa intre intr-una dintre cele mai profunde recesiuni din Europa. Salariul mediu este de doar 320 de euro, iar somajul este de 6,6%.
Certurile tot mai intense au dus luna trecuta la prabusirea guvernului, premierul Emil Boc, aliatul lui Basescu, devenind premier demis, iar Romania ramanind fara un proiect de buget pe 2010. Doi politicieni alesi de Basescu pentru functia de premier au fost blocati de majoritatea parlamentara pe care o conduce PSD.
Analistii spun ca, indiferent cine va castiga alegerile, persoana respectiva va avea misiunea de a redobandi increderea potentialilor investitori si a organismelor internationale de imprumut, ca FMI. Antonescu a cerut recent ca acordul Romaniei cu FMI sa fie renegociat.
Un parlamentar din comunitatea germana, Ovidiu Gant, a declarat pentru Deutsche Welle ca mai ales tinerii alegatori, satui de certurile politicienilor la TV, sunt ezitanti in a vota. Reformele vor necesita multa rabdare, spune el.
Jurnalistul Costi Rogozanu a spus ca, in timp ce partidele mari vor mobiliza circa 30% dintre alegatori, multi alti romani, dezamagiti, nu arata vreun interes direct. La alegerile parlamentare de anul trecut au participat doar 40% dintre alegatori
Jon Levy, de la think-thank-ul Eurasia Group, a declarat ca investitorii internationali asteapta cu nerabdare sa vada daca alegerile de duminica vor duce la un guvern si la un buget viabile.