11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Decizie DEFINITIVĂ: Primăria Sectorului 5, obligată să publice bugetul local

Primăria Sectorului 5 este obligată să publice bugetul local, după o decizie dată de Curtea de Apel București, într-un proces în care Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) a reclamat lipsa de transparenţă a autorităţii locale şi refuzul constant de a-i pune la dispoziţie acest document. 

CeRe a solicitat Primăriei Sectorului 5, în februarie 2014, informații cu privire la bugetul local. Potrivit legii 544/2001 privind informațiile de interes public, această informație trebuie să fie publică și oferită din oficiu. Însă, primăria Sectorului 5 a ținut bugetul pe anul 2014 departe de ochii cetățenilor, a explicat CeRe. 

CeRe, sprijinită de cetățeni și de alte organizații a încercat timp de şapte luni să obțină bugetul local al Sectorului 5, iar pentru că nu a primit niciun răspuns, în septembrie 2014 a formulat o plângere la Tribunalul Bucureşti.

În 17 martie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea şi a obligat Primăria Sectorului 5 să comunice informaţiile solicitate de CeRe, în termen de 30 de zile de la rămînerea definitivă a sentinţei.

Primăria Sectorului 5 a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care în 10 noiembrie a respins recursul ca nefondat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că Primăria Sectorului 5 este obligată să facă public bugetul local.

"Dincolo de importanța transparenței instituțiilor publice, de democrație și de respectarea legii, faptul că de un an și jumătate Primăria Sectorului 5 a refuzat constant să facă public bugetul local este un act de-a dreptul sfidător. Banii publici ar trebui cheltuiți și planificați în văzul lumii, așa că a pune la dispoziția publicului bugetele în format deschis este o obligație pe care instituțiile ar trebui să o respecte, iar pe care noi, cetățenii, să o urmărim și să o cerem să fie respectată. Precendentul creat astăzi este important pentru că va da încredere oricărui cetățean să nu se resemneze atunci când instituțiile publice își fac de cap și încalcă legea", a declarat Lavinia Chiburțe, coordonatorul Programului de Asistență în Advocacy al CeRe.

La începutul anului 2014, CeRe a solicitat tuturor primăriilor de sector informații despre bugetele pe care le administrează, se mai arată în comunicatul citat. 

Ultima oră
Pe aceeași temă