38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSportDe ce a decorat Băsescu un primar slovac

De ce a decorat Băsescu un primar slovac

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” pe Peter Gogola, primarul oraşului Banská Bystrica din Slovacia, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la amenajarea cimitirelor soldaţilor români căzuţi pe teritoriul acestei ţări în al Doilea Război Mondial, transmite Mediafax.

Şeful statului, care va face în perioada 28-29 august o vizită în Slovacia, a semnat sâmbătă, 24 august, decretul de decorare, informează un comunicat transmis luni MEDIAFAX de Administraţia Prezidenţială.

Decorarea a fost făcută la iniţiativa preşedintelui Băsescu.

„Astfel, în semn de apreciere pentru contribuţia personală la reconstituirea şi amenajarea simbolurilor comemorative şi a cimitirelor româneşti aflate pe teritoriul Republicii Slovace, pentru efortul depus la organizarea şi desfăşurarea manifestărilor dedicate cinstirii memoriei soldaţilor români căzuţi în luptele purtate pentru eliberarea fostei Cehoslovacii în cel de-al Doilea Război Mondial, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» – în grad de Ofiţer domnului Peter Gogola, primarul oraşului Banská Bystrica, Republica Slovacă”, se menţionează în decretul de decorare.

Şeful statului s-a aflat în urmă cu două săptămâni în localitatea Oarba de Mureş, unde au căzut circa 11.000 de soldaţi români în perioada septembrie-octombrie 1944, în luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord, el referindu-se atunci şi la faptul că va vizita la sfârşitul acestei luni şi un cimitir al militarilor români din Slovacia.

Preşedintele Băsescu a semnat sâmbătă şi un decret de decorare a ambasadorului Jan Soth, şeful Cancelariei preşedintelui Republicii Slovace.

„Astfel, în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia activă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre ţara noastră şi Republica Slovacă, a dialogului bilateral la nivel înalt, tehnic şi sectorial, precum şi a schimburilor culturale dintre cele două ţări, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» – în grad de Mare Ofiţer Excelenţei Sale domnul ambasador Jan Soth, şeful Cancelariei Preşedintelui Republicii Slovace”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă