Mona Musca a demisionat ieri din Camera Deputatilor si din PLD. Decizia ei a venit la o zi dupa decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, care a confirmat colaborarea sa cu fosta Securitate ca politie politica.
Mona Musca a declarat ieri ca decizia Curtii de Apel este nedreapta si a anuntat ca intentioneaza sa mearga la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, la fel "ca orice cetatean de rand care doreste sa-si faca dreptate". "In aceste vremuri urate in care politica este in tot si-n toate, si responsabilitatea o cauti cu lumanarea, decizia Curtii de Apel este nedreapta, incorecta si nu tine cont in nici un fel de probele si dovezile care nici macar nu pot sa duca la ideea de incalcare a drepturilor omului", a apreciat deputatul demisionar. "Nu ma consider vinovata… Cred ca am facut legi bune si le-am dat speranta oamenilor ca o pot duce mai bine", a spus Mona Musca. Pentru acestia, ea a precizat ca nu mai poate ramane in Parlament, intrucat munca ei nu ar mai fi "nici pe departe atat de eficienta cum a fost pana acum". Mona Musca a recurs la demisie si pentru a nu-i legitima pe cei care "au motive serioase sa demisioneze din Parlament" si pentru "a nu afecta imaginea liberal-democratilor", mentionand ca la capatul a 17 ani de politica in interesul altora nu se declara "invinsa". "Demisionez si din PLD pentru ca nu vreau ca PLD si colegii mei din partid sa fie tinta unor atacuri", a anuntat deputatul demisionar.
Risca si inchisoarea
In afara pierderii mandatului de deputat, Mona Musca risca, potrivit Codului Penal, si o condamnare de maximum doi ani inchisoare pentru fals in declaratii, insa doar daca instantele vor hotari ca ea se face vinovata de aceasta infractiune. CNSAS va sesiza procurorii in cazul Monei Musca, dupa ce decizia Curtii de Apel exprimata in acest caz va fi publicata in Monitorul Oficial, a declarat presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, care a precizat ca exista prevederi legale clare in acest sens. "Potrivit Ordonantei de Urgenta 16/22 februarie 2006, care modifica legea dupa care functioneaza CNSAS, Colegiul este obligat ca, dupa ce hotararea Curtii de Apel in cazul unui demnitar este publicata in Monitorul Oficial, sa confrunte textul deciziei magistratilor cu cel al declaratiei pe propria raspundere data de parlamentarul in cauza. Daca cele doua texte sunt contradictorii, legea ne obliga sa sesizam Parchetul in competenta", a declarat Secasiu.
Demisionar nefericit
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, ca demisia Monei Musca din Parlament reprezinta "un gest firesc", cel care urmeaza sa ii ia locul in Camera Deputatilor fiind democratul Cristian Ilie. Vicepresedintele liberal a explicat ca liberalul Romeo Ilie ar fi trebuit sa ii ia locul Monei Musca, dar acesta a trecut de la PNL la PLD si a pierdut locul de parlamentar.
Dupa "Dana" urmeaza "Felix"
Presedintele PC, Dan Voiculescu, a spus ca va demisiona din Parlament daca justitia va decide, fara drept de apel, ca a facut politie politica. Voiculescu a mentionat ca va renunta la demnitatea de senator doar in cazul unui verdict irevocabil al instantei. "Altfel, de ce?", s-a intrebat liderul PC.
Pe de alta parte, insa, avocatul lui Dan Voiculescu, deputatul Sergiu Andon, spune ca seful sau de partid are sanse sa castige in justitie contestarea verdictului CNSAS pentru ca "nu exista materiale probatorii impotriva acestuia".
In vara anului trecut, Dan Voiculescu a fost declarat de CNSAS colaborator al Securitatii ca politie politica sub numele de cod Felix. Colegiul a luat decizia pe baza unor note informative in care Felix/Voiculescu isi turna rude care voiau sa fuga din tara, colegi de studentie si, mai apoi, colegi de serviciu.
In mai putin de doua saptamani, pe 20 martie, la Curtea de Apel a Tribunalului Bucuresti este un nou termen in procesul intentat de Voiculescu pentru contestarea verdictului CNSAS.
(E. Roibu)