17.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Dan Iosif si ai lui confunda Parlamentul cu un maidan

Paruiala parlamentara de saptamana trecuta a fost reeditata ieri la Camera Deputatilor, de data asta fara pumni, cele doua tabere combatante limitandu-se la a se injura copios, mai ceva ca la usa cortului. De bine ce reusisera, in sfarsit, sa inceapa dezbaterea articolelor regulamentului, dupa ce doua sapta-mani au rasucit procedura si pe fata, si pe dos, deputatii s-au impotmolit iarasi, spre bucuria pesedistilor care toata dimineata cautasera un pretext de scandal pentru a suspenda sedinta. Exact cand se incerca un vot la articolul sase, liberalul Gabriel Zamfir, suparat ca s-a cerut o noua pauza de o jumatate de ora, s-a dus la tribuna si a facut o declaratie indignata la adresa pesedistilor: „Electoratul ne-a trimis aici ca sa va dispretuim! Sunteti demn de dispret! Electoratul ne-a trimis aici sa facem treaba, nu sa tragem de timp! Eu nu va pot respecta!”. Evident, pesedistii au sarit ca arsi, bucurandu-se ca au motiv sa intre-rupa sedinta. Masina de zgomote s-a actionat instantaneu cu hui-duieli si batai in mese. Viorel Hrebenciuc s-a repezit la microfon si a anuntat ca el si colegii sai se simt profund jigniti de interventia libe-ralului despre care a spus „ca l-au lasat nervii”, dupa care a dat sem-nalul retragerii PSD de la dezbateri pana cand Zamfir isi va cere scuze.
La randul sau, Bogdan Ni-culescu Duvaz s-a dus si el la mi-crofon si a cerut o pauza de con-sultari. In timp ce pesedistii para-seau sala tipand, liberalul Ghise, fostul primar al Brasovului, striga: „Jos comunismul!”. Dan Iosif, cel care saptamana trecuta ii ame-nintase pe deputatii Aliantei „ca ii va prinde in buda si ii va da cu capul de pereti”, a reactionat. S-a proptit direct in fata lui Ghise: „Da-te, ba, in sange!”. Pusi in fata noului conflict, membrii Biroului Permanent si liderii grupurilor parlamentare s-au intrunit intr-o noua si lunga sedinta pentru a-i convinge pe liberali sa-l puna pe Zamfir sa-si ceara scuze, sub amenintarea ca PSD nu mai intra in sala la sedinta. Ceea ce ar fi insemnat oprirea dezbaterilor la regulament.
Dupa vreo 45 de minute, liderii de grupuri au ajuns la o concluzie impaciuitoare, care presupunea ca seful deputatilor PNL, Crin Antonescu, sa prezinte scuze in numele colegului sau, iar pesedistii sa le accepte. Asta nu l-a impiedicat pe Adrian Nastase sa declare „profund jignit” ca „niciodata n-a auzit o injuratura mai urata de la tribuna Parlamentului”, dar nu s-a referit la Dan Iosif, si ca pesedistii „s-ar putea sa inceapa greva parlamentara mai devreme”. Dupa pauza de impaciuire a urmat pauza de masa pana la ora 15, timp in care liberalul Zamfir a fost mustruluit zdravan de colegii sai, care l-au certat ca le-a dat pesedistilor un nou pretext sa traga de timp. Imediat dupa pauza de masa cand s-au reluat dezbaterile si Crin Antonescu si-a cerut scuzele solicitate a fost decretata o noua pauza de consultari „pentru a se vedea daca parlamentarii PSD sunt suficient de satisfacuti sau mai au nevoie si de scuze suplimentare”…

Ultima oră
Pe aceeași temă