Dupa mai bine de jumatate de an de la infiintare, Institutul Revolutiei Romane (IRR), mareata realizare de sfarsit de mandat a lui Ion Iliescu, nu exista decat pe hartie, dar sefii IRR s-au invartit de un sediu de milioane de euro. Dupa cum s-au repezit oamenii fostului presedinte sa insface un sediu baban, parea ca repede se vor apuca sa studieze marturii, documente sau orice fel de alte probe care privesc evenimentele din 1989, asa cum prevede legea de infiintare. As!
Intalnirile Colegiului National al IRR, atatea cate au fost, seamana de parca sunt trase la indigo. De fiecare data stimabilii membri, apropiati ai lui Ion Iliescu, se intreaba unul pe altul cum si ce sa faca pentru a obtine „material de lucru”. Deci nimic concret. Partea buna este ca nici macar nu fac efortul de a ascunde ca pierd vremea. „Pai, treaba nu s-a miscat deloc, recunoaste deputatul PSD Dan Iosif, membru in Colegiu. Pana acum nu am avut decat sedinte d'astea de organizare. Am discutat si noi asa cum sa facem rost de documente, cum sa le pastram (!?), de la cine sa le cerem… Ce sa facem daca nu avem nimic, nici macar sediul in care sa stam nu-i gata!” Secretarul Colegiului, deputatul PSD Emilian Cutean, este foarte dibaci in a gasi scuze pentru faptul ca IRR nu exista decat undeva pe o hartie. Pesedistul spune direct ca Institutul „este sabotat de senatorii Aliantei D.A”. „Pai ce sa facem domnule daca nu am primit nici un ban…, cum sa ne organizam!? Probabil ca daca eram noi la putere (n.r. – adica PSD) aveam banii pana acum”, ne-a declarat Cutean, amintind ca la un moment dat atat pedistul Radu Berceanu, cat si liberalul Puiu Hasotti au criticat infiintarea Institutului. Intr-adevar, probabil ca, data fiind mobilizarea exemplara la infiintarea IRR, pesedistii, care nu se asteptau sa piarda alegerile, erau pregatiti sa sustina puternic noua lor creatie. Cutean aproape ca izbucneste in ras cand il intrebam de personalul auxiliar care ar trebui sa se ocupe de hartogaraie: „Pai pe ce sa-i angajez daca nu exista bani?”.
Adevarul insa este altul
In data de 29 martie anul curent Senatul a adoptat bugetul IRR, care se ridica la 24,5 miliarde lei. Numai ca pentru a primi acesti bani conducerea Institutului a trebuit sa astepte rectificarea bugetara. Si pana la urma banii s-au dat.
Discutii… „pe uscat”
O imagine mai clara asupra situatiei actuale a IRR ne-a oferit academicianul Dan Berindei, presedintele Consiliului Stiintific. „Domnule, acum este o tacere absoluta… Nu stiu absolut nimic, nu m-a anuntat nimeni nimic, nu m-a tinut nimeni la curent cu ce se mai intampla”, ne-a spus Berindei. El sustine ca de la infiintarea Institutului in decembrie 2004 Consiliul Stiintific nu s-a intrunit decat o singura data. „Ne-am intalnit, dar am discutat pe uscat cum se spune. Nu a fost decat o discutie generala pentru a vedea ce ar fi de facut, nimic concret.” Academicianul Berindei mai spune ca atat timp cat Colegiul National nu se misca, Consiliul Stiintific nu are ce sa faca. „Noi asteptam ca cei care au puterea de decizie sa inceapa sa obtina documente pe care sa le analizam”, ne-a mai declarat Berindei. Ce n-ar da dumnealor sa le treaca prin mana documente de care sa se foloseasca pentru a livra opiniei publice „adevarul despre Revolutie”, varianta Ion Iliescu? Pai, daca nu discuta decat „pe uscat”, la ce le mai trebuie un sediu de mare lux in buricul Capitalei?
Mai trag o spoiala si gata! Se muta
Atunci cand au vorbit despre infiintarea IRR, initiatorii de la PSD au obligat RA-APPS prin lege sa puna la dispozitia revolutionarilor de casa ai lui Iliescu un sediu. Rapid, inainte de schimbarea conducerii Regiei de Protocol, li s-a repartizat o ditamai vila in plin centrul Capitalei, pe strada Maria Rosetti ce are sute de metri patrati. Ca sa nu se afle unde este sediul si ce anume a primit, conducerea IRR a refuzat sa ne comunice adresa. Brusc, s-a instalat amnezia. Ba chiar au inceput sa se planga de faptul ca ar fi veche si neamenajata. Si ca… au trebuit sa se multumeasca cu ce li s-a dat. In acest moment, dupa spusele lui Cutean, sediul s-ar afla in renovare. Am constatat insa ca doar „se zugraveste”, dupa care se pot muta. Dupa care va fi mobilat si utilat. Un lucru este insa clar. Indiferenta membrilor IRR s-a dovedit a fi mare. Invers proportionala cu valoarea uriasa a imobilului primit in care va functiona IRR. Pana atunci, reprezentantii IRR au replici pur si simplu stupide. „E undeva pe Maria Rosetti, nu stiu exact adresa… Evident ca stiu sa ajung acolo, dar nu stiu sa va spun numarul”, s-a lamentat Cutean. Acesta pare insa rezonabil pe langa Dan Iosif, care este din alt film. De unde, de neunde, Iosif ne spune ca el stie ca sediul IRR… ar fi pe strada Valter Maracineanu. Evident, nu stie adresa exacta, dar „sigur este pe Maracineanu”, dezinformeaza el. In ceea ce priveste atingerea obiectivului de catre IRR, si anume „realizarea unei imagini documentate, obiective si cuprinzatoare a Revolutiei”, Dan Iosif spune: „Cred ca ne vom atinge obiectivul”.
Exista si reprezentanti ai Colegiului care sustin ca n-ar fi deloc interesati de Institutul lui Iliescu. Cum este cazul senatorului PSD Razvan Theodorescu, care nu s-a prezentat la datorie decat la sedinta de infiintare a IRR in iarna anului trecut. „Eu trebuie sa recunosc ca nu am fost la nici o sedinta. Dar le-am transmis colegilor ca nici nu voi putea ajunge din cauza faptului ca intrunirile se tin vineri, iar in aceasta zi eu sunt in teritoriu”, ne-a declarat Theodorescu.
Locul unde minciuna este la ea acasa
Institutul Revolutiei Romane a fost infiintat la dorinta expresa a fostului presedinte Ion Iliescu. Aici si-au gasit cate un scaun caldut personaje controversate precum Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif, Claudiu Iordache, Sergiu Nicolaescu etc. Potrivit legii de infiintare, „Institutul are ca obiect de activitate analiza stiintifica a premiselor, desfasurarii si efectelor – in plan politic, economic, social – a Revolutiei Romane din 1989”. Pentru a-si realiza obiectivul IRR trebuie sa stranga cat mai multe documente, marturii si alte probe legate de evenimentele din decembrie '89. Asadar, nu aflarea adevarului este tinta principala a Institutului. Nici n-ar avea cum, pentru ca si asa activitatea IRR se suprapune peste cea a procurorilor care ancheteaza acum cele petrecute in decembrie 1989, in dosarul invinuitilor figurand inclusiv Ion Iliescu.
Imediat dupa ce ideea infiintarii IRR a fost lansata pe piata au aparut o multime de voci ale opiniei publice care l-au acuzat pe Ion Iliescu ca nu vrea, de fapt, decat sa creeze o institutie care sa-i legitimeze actele din 1989 si sa impamanteneasca ideea ca in urma cu 15 ani n-a fost lovitura de stat.
Nici un ziarist sa nu puna piciorul aici!
Accesul in curtea si mai ales in cladirea IRR aflata acum in zugraveli este strict interzis desi, chipurile, este o institutie publica. Inca de la poarta ne-a intampinat un bodyguard care ne-a atras atentia ca nimeni nu are voie sa intre. „Asa am primit si eu ordine de la domnul Gelu Voican si de la domnul Pruteanu… Mai vin pe aici din cand in cand sa vada cum merge treaba si mi-au spus sa nu las pe nimeni…, mai ales ziaristi!”. Insistam, insa paznicul nu se lasa convins.
Se teme pentru slujba lui. „Va rog eu, nu-mi faceti probleme ca voi fi dat afara”, se vaita omul.
Asadar ordinele lui Gelu Voican Voiculescu au fost clare: fara gazetari in IRR.