3.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSportCum se schimbă raportul de forţe la CCR

Cum se schimbă raportul de forţe la CCR

Lucian Bolcaş a fost propus, ieri,  de PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.Pentru a-şi prelua postul, Bolcaş are nevoie de votul Senatului, care pare să fie o formalitate după ce liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că Bolcaş se bucură şi de sprijinul liberalilor. Lucian Bolcaş ar urma să îi ia locul Iuliei Motoc care, pe 18 decembrie va depune jurământul pentru a deveni judecător din partea României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Citeşte şi: Băsescu nu va participa la depunerea jurământului lui Bolcaş

Lucian Bolcaş are 71 de ani şi este avocatul lui Adrian Năstase. El a fost, între 2000 şi 2008, deputat PRM, iar în primul mandat a fost chiar liderul grupului parlamentar. În 2010 a fost exclus din PRM şi s-a înscris, ulterior, în PSD.

Calculele USL

Odată cu numirea lui Bolcaş la Curtea Constituţională, USL se va putea baza pe patru judecători în acest for. Pe lângă Lucian Bolcaş este vorba de Valer Dorneanu (propus de PSD), Tudorel Toader şi Mona Pivniceru (propuşi de PNL). În tabăra preşedintelui Traian Băsescu se numără Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu şi Daniel Morar (numiţi de preşedintele Traian Băsescu) şi Ştefan Minea (propus de PDL).

Al nouălea judecător este Valentin-Zoltan Puskas, propus de UDMR. Votul său poate da câştig de cauză uneia dintre tabere, mai ales în contextul apropierii dintre PSD şi UDMR. Pe de altă parte, trebuie menţionat că nu întodeauna judecătorii CCR au votat în funcţie de partidul care i-a propus. Un exemplu este cazul judecătoarei Aspazia Cojocaru, propusă de PSD, care a votat anul trecut împotriva validării referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Cine este Lucian Bolcaş, propus de PSD la CCR

Schimbarea raportului de forţe de la CCR a făcut obiectul unei strategii elaborate a premierului Victor Ponta. În luna aprilie a acestui an, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care dreptul de a propune judecătorul României la CEDO era transferat de la CSM la Executiv. Ulterior, Ponta a propus-o pe Iulia Motoc la CEDO. Motivul: Iulia Motoc era numită de Senat, în 2010, la propunerea PDL iar premierul vroia să elibereze locul, pentru ca majoritatea USL să îşi voteze omul în Senat.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România triumfă împotriva Franței la Cupa Mondială de tenis de masă pe echipe mixte!

Echipa României a obținut o victorie importantă împotriva Franței, cu scorul de 8-3, în faza a doua a Cupei Mondiale de tenis de masă...

CS Minaur Baia Mare a învins-o pe CSM Focşani 2007

CS Minaur Baia Mare a obținut o victorie importantă împotriva echipei CSM Focșani 2007, cu scorul de 38-34, într-un meci disputat miercuri seara, pe...

Fanii Swift contestă decizia Billboard referitoare la Beyoncé

Fanii lui Taylor Swift sunt nemulțumiți de decizia Billboard de a o desemna pe Beyoncé drept cea mai mare vedetă pop a secolului XXI,...
Ultima oră
Pe aceeași temă