16.2 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSportCum se poate folosi România de criza din Grecia

Cum se poate folosi România de criza din Grecia

Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, a declarat, luni, că România trebuie să se folosească de situaţia actuală în care se află Grecia pentru a întări parteneriatul cu statul elen, conform Mediafax.

„Eu cred că va trebui să folosim, chiar dacă sună mercantil, situaţia din Grecia şi să strângem relaţiile cu Grecia, întărind parteneriatul pe care îl avem cu grecii”, a afirmat Tudose, după ce a participat la o conferinţă organizată de minister împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

El consideră că turismul în Grecia va funcţiona în continuare, întrucât turismul tradiţional nu a fost bazat nici pe o bancă deschisă, nici pe bancomat.

„Eu nu cred că nu va mai funcţiona turismul în Grecia, turismul acela tradiţional nu a fost bazat nici pe o bancă deschisă, nici pe bancomat. Turismul va funcţiona fără probleme şi cred că va fi unul dintre principalii factori determinanţi în ieşirea Greciei din criză”, a mai spus Tudose, fiind întrebat dacă va fi afectată zona turismului.

Ministrul Economiei apreciază că deocamdată se fac doar speculaţii privind ce se va întâmpla în continuare.

„Este o manifestare democratică a unei ţări (referendumul – n.r.). Lucrurile sunt foarte exacerbate, ca şi cum grecii au stabilit prin referendum dacă mai plătesc sau nu datoriile. Lucrurile nu stau chiar aşa, eu au votat dacă sunt de acord sau nu cu planul propus de către autorităţile financiare internaţionale, aici a fost răspunsul nu. Înţeleg că acum guvernul elen lucrează la altă modalitate de a-şi plăti datoriile”, a completat Tudose.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,59% pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunţat în favoarea acestora.

Prezenţa la urne a fost de 62,18 %.

Întrebarea adresată la referendum a fost: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?” Prima căsută pe buletinul de referendum a fost „nu”, iar a doua „da”.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat luni dimineaţă că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei, potrivit Reuters.

Cele mai citite

Boeing anunță concedieri masive și amână livrarea modelului 777X din cauza pierderilor financiare

Boeing a decis să reducă aproximativ 17.000 de locuri de muncă, reprezentând 10% din forța sa de muncă, și să amâne livrarea primelor avioane...

Permisul de conducere internațional, disponibil din 11 octombrie 2024 pentru cetățenii români

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a anunțat că, începând cu data de 11 octombrie 2024, va emite permisul de conducere internațional, facilitând...

Ambasada SUA emite alertă de securitate privind posibile amenințări asupra lăcașurilor de cult din România

Ambasada Statelor Unite la București a emis, vineri, o alertă de securitate avertizând cu privire la posibile amenințări care ar putea viza instituții religioase,...
Ultima oră
Pe aceeași temă