Tariceanu arata si el catre grupurile de interese
Premierul Tariceanu a incercat ieri sa explice ceea ce a vrut presedintele Basescu sa spuna cand a acuzat grupurile de interese din jurul Ministerului Economiei si Comertului. Tariceanu a aratat ca au existat informatii potrivit carora in perioada 2000-2004 in pretul gazelor au intrat si unele comisioane. "La acest lucru cred ca s-a referit presedintele. E foarte greu de pus degetul pe rana, atat timp cat o investigatie serioasa a Parchetului, pe baza informatiilor care s-au vehiculat, nu este dusa la finalitate”, a apreciat premierul. El a spus ca i-a cerut ministrului Economiei, Codrut Seres, sa faca o analiza comparativa a preturilor la gaze platite de Romania si de celelalte tari. Tariceanu sustine ca pretul gazelor pentru trimestrul IV din 2005 a fost de 254 de dolari mia de metri cubi.
PD, zid in jurul ministrilor
PD nu isi schimba ministrii si nici secretarii de stat din actualul Cabinet. Biroul Permanent National al democratilor a decis ieri sa reafirme sprijinul pentru toti demnitarii PD din Guvernul Tariceanu, masura fiind adoptata in unanimitate. Desi vicepresedintele Ioan Oltean anunta doar cu o zi in urma ca exista posibilitatea remanierii unor ministri PD, liderul partidului, Emil Boc, l-a contrazis ieri. Dimpotriva, demnitarii democrati pot sta chiar linistiti: partidul nu se gandeste sa-i schimbe nici acum si nici in primavara. Singurul for care ar putea decide inlocuirea ministrilor democrati, Colegiul Director al PD, se va reuni in februarie, insa nici macar nu va avea pe ordinea de zi acest subiect. Ministrii vor fi obligati doar sa isi prezinte atunci rapoartele de activitate, fara sa riste nici o penalizare. „Nu s-a propus, deocamdata, daca aceasta analiza sa se finalizeze cu un vot”, a declarat Emil Boc.
Depolitizarea SRR si SRTV
Asociatia Jurnalistilor Europeni a adoptat, la ultimul sau congres, de la sfarsitul anului trecut, o rezolutie prin care solicita depolitizarea posturilor publice de radio si televiziune din Romania. „Suntem ingrijorati de esecul autoritatilor responsabile din Romania in a inceta interferenta politica la SRR. Nu putem accepta amestecul in politica editoriala si distorsionarea informatiei si nici presiuni de alta natura. Acestea reprezinta grave violari ale libertatii presei in mass-media publice”, se spune in documentul organizatiei. Jurnalistii europeni pledeaza, in acest sens, pentru adoptarea in regim de urgenta a unei noi legi de organizare si functionare a radioului si televiziunii publice prin care sa se interzica „orice forma de cenzura sau manipulare a informatiei”. Ei cer Parlamentului si cabinetului Tariceanu „sa dea dovada de corectitudine” in numirea conducerilor SRR si SRTv.
PSD acuza „antipesedismul” Puterii
„Utilizarea antipesedismului ca singura ratiune de a guverna este un mare pericol pentru democratie”, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. Acesta a explicat ca liderii partidului au luat in discutie in cadrul sedintei BPN, atacurile actualei Puteri la adresa PSD, hotarand „sa atentioneze foarte serios toate fortele politice” in legatura cu derapajele de la democratie pe care le inregistreaza guvernarea de dreapta.