Atanasiu era in 2005 un suporter al prezentei in Irak
In martie 2005, ministrul Apararii, acelasi Teodor Atanasiu care sustine acum ca participarea militara in Irak este mult prea costisitoare pentru Romania, avea un cu totul alt punct de vedere. Ba chiar unul diametral opus, Atansiu vorbind atunci, la Cluj, intr-o conferinta de presa, despre implicarea industriei romanesti de armament in dotarea armatei si politiei irakiene. „Vom avea si un castig economic in afara castigului de stabilitate dintr-o zona cu instabilitate accentuata”, sustinea ministrul Apararii in urma cu un an. Dupa un an de zile, subalternul lui Tariceanu s-a razgandit, acum crede ca Romania are de pierdut, si financiar si politic, in cazul in care isi pastreaza militarii in Irak.
MApN refuza sa divulge numele semnatarului circularei
In urma dezvaluirilor facute de presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, potrivit carora DGIA a emis pe 28 aprilie 2005 o circulara catre ofiterii de contrainformatii ai Armatei prin care li se solicita „sa se orienteze spre persoane cu influenta din mediul parlamentar, administratie publica locala si mass-media”, am solicitat in scris Ministerului Apararii Nationale, prin intermediul Biroului de presa, sa ne comunice numele, gradul si functia semnatarului documentului la care faceam referire. Cu o zi intarziere, am primit si raspunsul. Unul de genul: „S-a rezolvat. Nu se poate!”. Redam mai jos, integral comunicatul Biroului de presa al MApN: „Informatiile solicitate de dumneavoastra, in data de 5 iulie 2006, nu pot fi facute publice fiind exceptate de la liberul acces al cetatenilor, conform articolului 12, a) din Legea nr. 544/2001”.
Garda Nationala din Alabama a venit la PSD
Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a intalnit, ieri, cu o delegatie a statului Alabama, partile apreciind ca nivelul relatiilor politice romano-americane este „foarte bun”, conform unui comunicat al PSD. Din delegatia condusa de generalul-maior Mark Bowen – comandantul Garzii Nationale din Alabama – fac parte „lideri politici, oameni de afaceri, reprezentanti ai societatii civile si ai autoritatilor judiciare din statul Alabama, interesati de dezvoltarea relatiilor dintre Alabama si Romania”.
Ambasadorul britanic – ingrijorat de imaginea Parlamentului
Populatia din Romania ar trebui sa cunoasca mai bine cum voteaza si ce pozitii adopta parlamentarii, aceasta problema, existenta si in Anglia, putand fi rezolvata printr-o mai mare transparenta si printr-un efort de comunicare, a declarat ieri ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett. „Am observat ca aceasta problema (a gradului scazut de cunoastere, in randul populatiei, a activitatii parlamentarilor – n.red.), care exista in Anglia, exista si in Romania. Multi oameni prefera mai degraba fotbalul – va rog sa nu imi spuneti nimic despre echipa Angliei la Campionatul Mondial! – decat subiectele politice”, a spus Barnett. El considera ca „daca populatia isi pierde increderea in partidele democratice, atunci exista riscul cresterii extremismului”.