1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSportCSM discută, marți, avizarea Ordonanței prin care se abrogă actul normativ privind...

CSM discută, marți, avizarea Ordonanței prin care se abrogă actul normativ privind modificarea Codului Penal

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discută, marți, avizarea proiectului de ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG 13, care prevedea modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, potrivit Agerpres.

Guvernul a adoptat, în ședința de duminică, o nouă OUG, prin care abrogă Ordonața 13, ca umare a presiunilor din societatea civilă, a opoziției, șefului statului și liderilor internaționali.

Potrivit ordinii de zi publicată pe pagina de internet a CSM, plenul va lua în discuție marți „solicitarea Ministerului Justiției privind avizarea proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 268/2009 privind Codul penal și al Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a precizat, luni, întrebat dacă există riscul ca OUG de modificare a Codurilor penale să rămână în vigoare în cazul în care unele din articolele din ordonanța de abrogare ar fi declarate neconstituționale, că s-a revenit la situația dinainte de a se emite OUG 13.

„În momentul în care a fost abrogată OUG, s-a revenit la forma inițială. Forma inițială a cuprins (…) foarte multe aspecte neconstituționale. Deci, în acest moment în Codul penal și Codul de procedură penală sunt foarte multe articole care au fost declarate neconstituționale. Nu am făcut decât să revenim la situația dinainte de a emite ordonanța”, a afirmat Iordache la Ministerul Justiției.

Luni după-amiază, Ministerul Justiției a transmis că nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Precizările vin după ce, în spațiul public, au apărut informații potrivit cărora instituția ar urma să pună în dezbatere un proiect de lege similar cu OUG 13, abrogată, duminică, de Guvern.

„Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare.

 

 

 

 

Cele mai citite

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă