Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a constatat că nu există lucrători operativi, agenţi acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii în rândul judecătorilor, procurorilor, al personalului de specialitate juridică asimilat acestora, ca răspuns la solicitarea făcută de CSM, a ministrului Justiţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis, informează Mediafax.
Administraţia Prezidenţială precizează, printr-un comunicat de presă, că, la dispoziţia preşedintelui Klaus Iohannis şi la solicitarea CSM şi a Ministrului Justiţiei, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin instituţiile abilitate, veridicitatea declaraţiilor magistraţilor în sensul că cei în cauză nu sunt informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
„În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Justiţiei, în funcţie de instituţia care a solicitat efectuarea acestora”, se arată în comunicat.
În mai 2015, CSM a decis sesizarea CSAT pentru a verifica dacă în rândul magistraţilor există agenţi sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Plenul CSM a luat această decizie la solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, care a cerut să fie făcute demersurile necesare pentru verificarea şi eliminarea din rândul magistraţilor a eventualilor colaboratori ai serviciilor secrete.