Democrat-liberalul Cristian Preda spune ca sunt "complet false" afirmatiile potrivit carora propunerea sa, de a-i acorda sefului statului prerogativa constitutionala de dizolvare a Parlamentului, ar indica dorinta instituirii unui regim autoritar, scrie NewsIn.
"Propunerile pe care le-am facut ieri (vineri n.r.) au starnit multe pasiuni si mai ales teama ca mi-as dori un regim autoritar. Este complet fals", a notat sambata Cristian Preda pe blogul sau dupa ce, cu o zi inainte, a participat la o conferinta unde a sustinut nevoia revizurii Constitutiei.
Preda a explicat ca propunerea sa ca seful statului sa aiba prerogativa dizolvarii Parlamentului, (care s-a regasit de altfel si in raportul Comisiei prezidentiale pentru revizuirea Constitutiei), ar urma sa fie aplicabila doar in cazul in care apar situatii de "criza acuta" in relatia dintre Guvern si Legislativ.
"Altfel spus, atunci si doar atunci cand o asemenea criza nu ar fi rezolvata printr-o motiune de cenzura sau prin demisia Cabinetului, presedintele ar avea puterea de a dizolva Camerele. Mecanismul dizolvarii ar fi extins astfel de la cazul crizei in formarea Guvernului la orice alt moment de criza acuta in relatia dintre Guvern si Legislativ. Nu e vorba de dizolvare in orice moment (cum le place unora sa ma citeze), ci doar atunci cand toate celelalte mijloace au fost epuizate", a subliniat eurodeputatul PDL.
O alta propunere a lui Cristian Preda este ca fiecare parlamentar sa fie obligat sa-si defineasca pozitia fata de Guvern, pentru a fi astfel evitate "negocierile subterane pentru sustinere parlamentara". "In vederea obtinerii unui plus de stabilitate, am propus de asemenea formalizarea distinctiei opozitie-majoritate, prin obligarea fiecarui deputat de a-si defini pozitia fata de Guvern", a explicat fostul consilier al presedintelui Traian Basescu.
In ceea ce priveste Parlamentul unicameral, Preda a aratat ca el este un sustinator al "bicameralismului asimetric". In viziunea sa, Camera superioara ar trebui sa reprezinte interesele regiunilor, iar modul de alegere a senatorilor ar trebui sa fie diferit de modul de alegere a deputatilor. El propune ca membrii Senatului sa poate fi desemnati indirect, de alesii consiliilor regionale, in situatia in care judetele ar fi inlocuite de regiuni. "Daca 10-11 regiuni ar inlocui judetele, am putea avea patru reprezentanti din fiecare regiune. Senatul ar fi un comitet al regiunilor cu circa 40 de membri, care ar putea defini politici de dezvoltare echilibrate", si-a prezentat el viziunea pe blog.
Ion Iliescu a declarat vineri ca "ideea nastrusnica" a eurodeputatului Cristian Preda, ca presedintele sa poata dizolva Parlamentul in cazul unor crize politice, dezvaluie de fapt planul ascuns al presedintelui Basescu: controlarea Legislativului. "Acum vad ca fostul consilier prezidential al domniei sale vine si cu o idee nastrusnica – presedintele sa aiba puteri de dizolvare, oricand vrea el, a Parlamentului. Pai unde ne mai aflam? Asta este tentatie totalitara, este atac direct la democratie, e atac direct la statul de drept, la institutiile statului", a declarat fostul presedinte al Romaniei, la Antena 3.
"Deci domnul Preda nu face decat sa dezvaluie gandul ascuns al domnului Basescu atunci cand a initiat acest referendum. Referendumul nu este imperativ, referendumul este consultativ", a punctat Iliescu. In ceea ce priveste Parlamentul unicameral, fostul sef de stat a apreciat ca propunerea lui Traian Basescu, votata la referendum, este "inacceptabila" pentru ca masura urmareste de fapt controlul asupra Legislativului.