„Mulลฃi cetฤลฃeni români se simt nereprezentaลฃi politic. Sunt în contact cu douฤ categorii care cunosc aceastฤ tristฤ condiลฃie. E vorba despre cei care lucreazฤ în mediul privat, fie în filiale ale unor multinaลฃionale, fie în IMM-uri locale care au funcลฃionat – aล sublinia: în mod programatic – fฤrฤ contracte cu statul. Douฤ sunt reproลurile pe care le aduc aceลtia partidelor prezente: calitatea dezastruoasฤ a celor care pregฤtesc ลi a celor care iau deciziile ministeriale, respectiv crearea unei false economii private, prin distribuirea arbitrarฤ a unor fonduri publice importante. Aลteptarea principalฤ a lor este o alocare raลฃionalฤ a resurselor prin piaลฃฤ ลi o sporire a expertizei birocraลฃilor ลi decidenลฃilor politici”, scrie Preda.
Potrivit acestuia, a doua categorie este cea a unor oameni care au educaลฃie înaltฤ ลi foarte înaltฤ, dar care lucreazฤ în sectorul public.
„Activi la începutul anilor ’90 în opoziลฃia faลฃฤ de ceea ce se numea atunci neocomunism, aceลtia trฤiesc în momentul de faลฃฤ cu sentimentul cฤ decepลฃiile produse de CDR, Alianลฃa DA sau ARD nu pot fi compensate decât prin crearea unei forme politice noi”, scrie Preda.
El menลฃioneazฤ cฤ ar putea fi vorba despre un partid de „5-7%”.
„Un asemenea proiect ar trebui sฤ combine o ambiลฃie mฤsuratฤ – sฤ fie un partid de 5-7%, care sฤ facฤ însฤ presiune în direcลฃia modernizฤrii europene – ลi o autenticitate mult-aลteptatฤ. Demobilizarea acestei categorii s-a produs de fiecare datฤ când politicienii care au promis ruperea de trecut au acceptat compromisuri compromiลฃฤtoare. Nereprezentaลฃii pomeniลฃi aici se auto-plaseazฤ în clasa medie ลi sunt în aลteptare. Le va rฤspunde cineva? Vreunul dintre partidele consacrate, care se va trezi din adormire? Un partid nou? Ce credeลฃi? Cine vฤ reprezintฤ? Sau vฤ consideraลฃi nereprezentat(ฤ)?”, scrie europarlamentarul.