30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportCorlăţean: Vom invita Kosovo la reuniunile SEECP, dar în formatul agreat cu...

Corlăţean: Vom invita Kosovo la reuniunile SEECP, dar în formatul agreat cu Serbia

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că partea română va invita Kosovo la reuniunile formatului regional SEECP a cărui preşedinţie este deţinută de România, însă în forma agreată cu Serbia, fără plăcuţă cu numele statului şi drapel, transmite Mediafax.

„În mod evident, la reuniunile SEECP vom invita şi Kosovo, însă în formatul agreat cu Serbia – acel format informal de tip Gymnich, fără plăcuţa cu numele statului sau cu drapel. Dacă vor fi şi documente de adoptat, se recurge la formula internaţională acceptată, cu steluţa respectivă şi cu o notă de subsol în care să facem o precizare la documentele internaţionale”, a precizat Corlăţean.

El a adăugat însă că preşedinţia românească (iunie 2013 – iunie 2014) a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) este „un prilej deosebit de a promova spiritul de cooperare regional”.

Citeşte şi Corlăţean: Mai avem de lucru pentru o vizită la Moscova

„Asta înseamnă o abordare inclusivă pentru toţi actorii din regiune şi, în acest context, ceea ce este important cu atât mai mult este acordul istoric semnat între Belgrad şi Priştina şi vă aduc aminte că în acel context Belgradul a fost de acord cu implicarea în procesele de cooperare regională a Kosovo. Şi acesta este un lucru important. Pe de altă parte, acest lucru corespunde unui interes fundamental constant exprimat de România, respectiv procesul de lărgire, de integrare în UE a tot spaţiului balcanic”, a spus ministrul de Externe.

Corlăţean a mai arătat că o primă reuniune informală a miniştrilor de externe ai SEECP va avea loc în septembrie, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU de la New York.

Citeşte şi Ce spune Corlăţean despre aducerea lui Hayssam în România

Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, programat în Macedonia pe 1-2 iunie, a fost anulat pe fondul disensiunilor izbucnite privind invitarea reprezentanţilor Kosovo la reuniune.

Preşedintele macedonean, Djordje Ivanov, spunea atunci că a decis anularea summit-ului de la Ohrid pentru „a proteja interesele şi demnitatea Macedoniei”, explicând că Guvernul de la Skopje nu vrea să se lase angrenat într-un joc de drepturi de veto şi boicoturi.

Cinci din cele 12 state membre ale SEECP – Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina – nu recunosc independenţa Kosovo.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...
Ultima oră
Pe aceeași temă