38.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSportCorlăţean: România va acţiona în episodul Turcia-Siria solidar şi concordant cu ţările...

Corlăţean: România va acţiona în episodul Turcia-Siria solidar şi concordant cu ţările NATO

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că România va acţiona solidar şi concordant cu ceilalţi membri NATO în privinţa episodului tensionat de la graniţa dintre Turcia şi Siria, el arătând şi că atitudinea Bucureştiului este de „susţinere foarte clară” a Turciei, scrie Mediafax.

„În mod evident, România va acţiona solidar şi concordant cu ceilalţi membri ai NATO şi pe măsură ce lucrurile vor evolua, noi sperăm să se fi depăşit acest episod tensionat, dar evident că vom fi într-o strânsă coordonare cu ceilalţi aliaţi, iar poziţia NATO este foarte clară şi a fost deja exprimată”, a afirmat Corlăţean, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că miercuri seară a fost în contact direct şi permanent cu ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, iar România a avut „un rol important în adoptarea deciziei Consiliului Nord-Atlantic” cu privire la situaţia de la graniţa dintre Turcia şi Siria.

Citeşte şi:

AFP: Parlamentul turc AUTORIZEAZĂ operaţiunile militare în Siria

UE condamnă tirurile siriene de la frontiera cu Turcia

Parlamentul turc s-a reunit pentru dezbateri privind operaţiunile militare în Siria

„Suntem ţară membră a NATO, în plus de asta avem un Parteneriat Strategic în plan bilateral cu Turcia. Atitudinea noastră este foarte clară de susţinere a Turciei şi de a cere ca orice formă de acest gen, până la urmă de acte de violenţă de natură militară promovate de dincolo de frontieră, se pare din Siria, se pare cu adevărat din partea forţelor guvernamentale siriene. Aceste lucruri sunt inacceptabile şi am cerut, alături de celelalte state membre, să descurajăm acest tip de acţiuni”, a mai afirmat Corlăţean.

MAE român „condamnă ferm acţiunile agresive ale Siriei împotriva Turciei din 3 octombrie 2012, care pun în pericol securitatea regională şi a NATO, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept internaţional”.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis joi, „în calitate de membru NATO şi în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, România manifestă întreaga sa solidaritate cu Turcia şi poporul turc, exprimând compasiune faţă de victime şi familiile lor”.

De asemenea, MAE precizează că „România a sprijinit adoptarea declaraţiei Consiliului Nord-Atlantic din 3 octombrie 2012, solicitând încetarea imediată a oricăror acţiuni agresive împotriva unui Aliat”.

NATO a îndemnat miercuri seară Siria să „pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional”, după o reuniune de urgenţă la Bruxelles, convocată la solicitarea Turciei, care a invocat articolul 4, în urma unui tir de obuze provenind din Siria care a ucis cinci civili în Turcia, relatează AFP.

Potrivit autorităţilor turce, mai multe obuze au lovit un mic sat turc, Akçakale, situat chiar în faţa postului de frontieră sirian de la Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor confruntări armate între trupele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL).

Conform ultimului bilanţ comunicat de către guvernatorul provinciei, Celalettin Guvenc, acest bombardament a distrus o casă din sat şi a ucis cinci persoane, inclusiv o mamă şi cei trei copii ai acesteia. Alte zece persoane au fost rănite, dintre care două foarte grav.

Turcia a ripostat, bombardând ţinte din Siria.

Armata turcă a bombardat joi dimineaţă poziţiile armatei siriene de la frontiera dintre cele două ţări, ca răspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci într-o localitate de la graniţă, a declarat pentru AFP o sursă din domeniul securităţii.

„Tiruri de artilerie au fost reluate la ora 3.00 GMT (6.00, ora României) în această dimineaţă (joi)”, a precizat această sursă sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), „mai mulţi soldaţi sirieni” au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă