Liderii coaliţiei sunt de acord cu Codul Fiscal în forma adoptată de Parlament, însă „modalitatea de soluţionare“ a acestei chestiuni va fi comunicată de premierul Victor Ponta. Unele din variantele discutate în coaliție, cum ar fi angajarea răspunderii, contravin Constituției.
Anunțul că premierul va comunica soluția de adoptare a Codului Fiscal a fost făcut la finalul unei ședințe de ieri a coaliției, la care Victor Ponta nu a participat pentru că s-a aflat în Turcia ca să efectueze un control medical la genunchi. Președintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a evitat să spună ce variantă ar prefera liderii coaliției, dintre cele trei luate în calcul – angajarea răspunderii Guvernului, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă sau convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară. Potrivit unor surse din coaliție, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a propus ca reexaminarea Codului Fiscal să fie discutată în Parlament în luna august sau septembrie.
În schimb, liderii ALDE, Daniel Constantin și Daniel Chițoiu, au pledat pentru angajarea răspunderii Guvernului. Concluzia a fost trasă de vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR). „Această coaliţie trebuie să îi întărească autoritatea lui Victor Ponta şi este corect ca prim-ministrul să vă răspundă dumneavoastră despre Codul Fiscal”, a explicat Oprea. După ce a povestit că a băut un pahar de vin rece cu Liviu Dragnea, Oprea a trasat și rolurile fiecăruia dintre demnitarii PSD, retrăgându-i lui Victor Ponta calitatea de lider al coaliției de guvernare. „PSD este principalul partid al coaliţiei şi este corect ca liderul acestei coaliţii, înainte era domnul Ponta, Victor Ponta este acum doar prim-ministru, iar liderul acestei coaliţii este doamna Rovana Plumb, preşedinte interimar al PSD. Şi nu vă mai spun nimic”, a adăugat Oprea.
Variantele de lucru
Dincolo de declarațiile liderilor coaliției, două dintre variantele discutate ridică probleme de constituționalitate. Astfel, potrivit Constituției, procedura angajării răspunderii poate fi folosită doar în cazul unui program, al unei declaraţii de politică generală sau al unui proiect de lege. Or, Codul Fiscal nu face parte din niciuna din aceste categorii, după cum a atras atenția chiar un fost deputat PC, Sergiu Andon. „Constituția prevede că se trimite spre promulgare legea, nu proiectul de lege. Este deosebirea dintre un făt şi un prunc. Deci nu intră în categoria actelor asupra cărora Guvernul îşi poate angaja răspunderea”, a declarat Sergiu Andon. La rândul său, liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a susţinut că o lege adoptată de Parlament şi aflată în proces de promulgare – cum este Codul Fiscal – nu mai poate fi adoptată prin altă procedură legislativă, cum ar fi asumarea răspunderii Guvernului sau o ordonanţă de urgenţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat. Pe de altă parte, ieri, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul de Procedură Fiscală, care a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional, în 24 iunie, dată la care a fost aprobat şi Codul Fiscal. Consultantul fiscal Gabriel Biriș susține că nu era obligatoriu ca aceste acte normative să intre în vigoare în același moment. „Sunt două lucruri paralele, nu sunt legate. Codul Fiscal se referă la modul de calcul al taxelor, iar Codul de Procedură Fiscală la relația dintre contribuabil și ANAF, la modul în care se fac controalele. Relația dintre contribuabil și ANAF este aceeași, indiferent că ai de plătit 5 lei sau 7 lei”, a explicat Biriș.
Tot ieri, șeful statului a promulgat legea referitoare la anularea unor obligaţii fiscale, legat de reîncadrarea activităţii independente în activitate dependentă. Legea se referă şi la persoanele care au obţinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie şi au fost obligate să plătească contribuţii de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.
Ping-pong cu salariile demnitarilor
La finalul ședinței de ieri a coaliției, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a recunoscut, implicit, că Executivul este pregătit să plătească salariile majorate ale înalților demnitari. „Ordonanța privind salariile demnitarilor este în vigoare și a rămas ca la rectificarea bugetară să fie bugetată”, a explicat Rovana Plumb.
Cu alte cuvinte, la rectificarea bugetară Guvernul va asigura fondurile necesare pentru majorarea salariilor a 68 de înalți demnitari. Afirmațiile Rovanei Plumb contrazic declarațiile de săptămâna trecută ale premierului Ponta, care susținuse că la rectificarea bugetară se vor retrage sumele pentru acest act normativ, iar indemnizațiile vor fi majorate doar odată cu salariile restului bugetarilor. Cu o săptămână înainte premierul promisese altceva: că va emite o altă ordonanță prin care va anula cu totul ordonanța privind salariile demnitarilor.