Declaraţiile făcute de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care acesta susţine că sistemul judiciar nu este independent reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, provenite în special din zona reprezentanţilor clasei politice, considerând că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, culminând cu afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 6 februarie 2017, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation), de către preşedintele Senatului României, dl. Călin Popescu Tăriceanu, CSM, în calitatea sa de apărător al independenţei justiţiei, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România”, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Consiliul Superior al Magistraturii şi-a manifestat îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii.
„Astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern. Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public”, potrivit sursei citate.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a oferit un interviu pentru BBC, unde a vorbit despre justiția din România și despre cum este aceasta percepută de populație. El a afirmat că protestele sunt din cauza unui conflict între oficiali corupți și o societate care luptă împotriva corupției. Liderul ALDE a declarat că justiția din țara noastră nu este independentă, iar acest lucru ar trebui rezolvat.
„Regret să spun asta, dar sistemul judiciar din România nu este independent, iar aceasta este clar problema care trebuie să fie abordată în viitor”, a spus președintele Senatului.
Tăriceanu a transmis că procurorii DNA dau buzna împreună procurorii de la Serviciile Secrete și încalcă dreptățile civililor.
„DNA şi servciile de informaţii sunt percepute acum ca instituţii care nu respectă cadrul legal, care sunt corupte ele însele şi folosite ca pârghii importante în lupta politică din România”, a declarat liderul ALDE pentru BBC.
Jurnaliștii britanici mai spun că argumentele sale sunt diametral opuse cu cele ale șefei DNA, Laura Codruța Koveși, care a spus într-un alt interviu tot pentru BBC, că sistemul judiciar din România este independent.