20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSportComisia de Muncă: Părinții care stau acasă doi ani pentru creșterea copilului...

Comisia de Muncă: Părinții care stau acasă doi ani pentru creșterea copilului primesc 85 la sută din salariu

Un proiect de Lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului a fost adoptat, marți, de Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Mai mult, indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani, informează Agerpres.

Potrivit unui articol din proiectul de Lege, persoanele care au realizat 12 luni venituri supuse impozitului, timp de doi ani, au dreptul la un concediu pentru creșterea copilului, pentru o perioadă de doi ani, iar pentru copiii cu handicap, o perioadă de trei ani.

Deputaţii din Comisia pentru muncă au stabilit, de asemenea, că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului. 

Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat. 

A fost eliminată şi opţiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlineşte doi ani. 

„Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere”, mai prevede proiectul de lege. 

Potrivit acestuia, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creşterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un „stimulent de inserţie”, în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă garantată. 

Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.

 

 

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...
Ultima oră
Pe aceeași temă