26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSportComisia juridica a Senatului ii cere Sorinei Placinta sa demonstreze ca nu...

Comisia juridica a Senatului ii cere Sorinei Placinta sa demonstreze ca nu s-a aflat in stare de incompatibilitate

Comisia juridica a Senatului a solicitat, marti, ministrului Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, documente care sa dovedeasca faptul ca, in calitate de senator, nu s-a aflat in stare de incompatibilitate, a declarat pentru NewsIn presedintele forului, Toni Grebla.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD, Toni Grebla, a afirmat ca dupa ce vor primi documentele solicitate, urmeaza sa ia o decizie asupra pasilor ce trebuie urmati in cazul ministrului Tineretului si Sportului, el incluzand si posibilitatea de a o invita pe Sorina Placinta la audieri la Comisia juridica.

Ministrul Tineretului si Sportului Sorina Placinta a precizat, pe 24 iulie, intr-un comunicat, ca nu a consemnat in declaratia de avere pe 2008 statutul de actionar la firma Milcofil SA pentru ca a devenit actionar al acestei societati pe 26 mai 2009, situatie pe care o va prezenta in declaratia pe 2009.

Democrat-liberala Sorina Placinta a aratat ca, la data de 31 decembrie 2008, nu era actionara la firma Milcofil SA, statut pe care l-a dobandit in mai 2009. In plus, ministrul Tineretului a respins afirmatiile din presa potrivit carora casa declarata din Elvetia este una imaginara si a adaugat ca nu mai detine functia de administrator al societatii elvetiene Maya Textiles SA din noiembrie 2008.

"Declaratia depusa in anul 2009 cuprinde veniturile si achizitiile realizate in anul fiscal anterior, deci in anul 2008. Referitor la afirmatiile aparute in presa, conform carora nu as fi declarat ca sunt actionara la societatea Milcofil SA, precizez ca, la data de 31.12.2008, data de referinta a declaratiei de avere, conform legii, nu eram actionar. La acea data, actionarii societatii Milcofil SA erau: Sorste SA si alte persoane fizice, conform legii 55/1995. Faptul ca, in anul 2009, mai precis pe 26.05.2009, devin, prin cesiune de actiuni Sorste, actionara la societatea Milcofil SA, nu face obiectul declaratiei de avere pe anul 2008. Certificatul de inregistrare a cesiunii a fost inregistrat la Registrul Comertului la data de 02.06.2009. Deci, aceasta situatie nu face obiectul declaratiei de avere pe anul 2008. Astfel, fiind achizitii (cumparari) in anul 2009, ele vor fi declarate in declaratia de avere ce se va face in anul 2010 pentru anul 2009, asa cum prevede legea" se arata in comunicatul remis NewsIn.

Sorina Placinta mentioneaza ca, desi legea 31/1990 nu prevede ca modificarea actionariatului la societati pe actiuni sa se inregistreze sau declare la Registrul Comertului, "tocmai pentru transparenta s-au depus documentele de cesiune si s-a facut modificarea actionariatului si la Registrul Comertului". Potrivit democrat-liberalei, Legea 31/1990 prevede ca modificarile in structura actionariatului la societati pe actiuni se opereaza numai in Registrul de Actiuni si Registrul Actionarilor.

"Referitor la afirmatiile conform carora as fi "administrator al unei societati din Elvetia, Maya Textiles SA", in timpul mandatului de senator, precizez urmatoarele: incepand cu noiembrie 2008, conform deciziei Adunarii Generale a Actionarilor a societatii respective, nu mai detin functia de administrator" mai arata ministrul Tineretului.

Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat in cazul ministrului Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, in urma unor articole publicate in mass-media, au declarat, la 23 iulie, pentru NewsIn surse din Agentie, fiind vizate si posibile incompatibilitati.

Potrivit acelorasi surse, ANI s-a autosesizat in urma unor informatii aparute in presa, conform carora Placinta nu a mentionat in declaratia de interese ca este actionar al societatii Milcofil. Potrivit informatiilor publicate in mass-media, datele de la Registrul Comertului, actualizate in 2 iunie 2009, arata ca Sorina Placinta este actionar la patru firme, printre care si Milcofil SA – fosta filatura din Vrancea – unde detine 91,84% din actiuni. Acest lucru nu este mentionat in declaratiile de interese din decembrie 2008 si din iunie 2009.

In plus, spun aceleasi surse, ministrul Tineretului si Sportului s-a aflat in stare de incompatibilitate, avand in vedere ca in intervalul februarie – martie 2009 a administrat o societate din Elvetia, perioada in care detinea si calitatea de senator in Parlamentul Romaniei. Tot mass-media a semnalat ca Placinta a fost administrator al unei societati elvetiene pana in luna martie a anului 2009, in conditiile in care din decembrie 2008 este senator PDL.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă