20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSportComisia Europeană: DNA şi ANI au făcut progrese lente

Comisia Europeană: DNA şi ANI au făcut progrese lente

Comisia Europeană consideră că instituţiile din România dau dovadă de multă slăbiciune în protejarea achiziţiilor publice în faţa conflictelor de interese şi corupţiei, au declarat, luni, pentru Mediafax surse europene, care citează un proiect al raportului pe Justiţie.

Proiectul de raport arată că România nu a îndeplinit multe dintre prevederile Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit la intrare ţării noastre în UE. De asemenea, proiectul de raport critică noua formă a Legii ANI, potrivit surselor.

Acestea au menţionat că în document se reproşează o lipsă de angajament politic în sprijinirea procesului de reformă. „Este necesară corectarea acestei slăbiciuni pentru a redobândi ritmul refomei”, se arată în proiectul citat de sursele europene.

Acestea spun că anul 2010 a adus însă şi o serie de progrese, mai ales odată cu adoptarea codurilor de procedură civilă şi penală şi cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justiţiei. Pe de altă parte, Comisia Europeană notează, potrivit aceloraşi surse, că au fost înregistrate doar progrese limitate în ceea ce priveşte eficienţa sistemului judiciar.

De asemenea, potrivit surselor, în proiectul de raport se arată că după o încetinire a „ritmului de muncă” în Parlament şi o relaţie între nivelul politic şi cel judiciar care s-a deteriorat în a doua parte a anului 2009, România a recâştigat ritmul refomelor în al doilea trimestru din 2010.

Proiectul de raport menţionează că adoptarea codurilor de procedură este un pas semnificativ în reforma Justiţiei, dar problema resurselor umane în sistemul judiciar rămâne o provocare majoră, menţionată şi în anii trecuţi.

„DNA continuă să aibă un ritm bun al investigaţiilor privind cazurile de corupţie la nivel înalt, lucru ce s-a reflectat în sporirea numărului de puneri sub acuzare, dar procesele rămân lente. Numeroase cazuri importante nu beneficiază încă de decizii la nivelul primei instanţe”, se arată în proiectul de raport privind justiţia din România, citat de sursele din Comisia Europeană.

ANI este lăudată de Bruxelles pentru că şi-a îmbunătăţit activitatea şi rezultatele, dar Comisia notează şi că Legea ANI a fost declarată neconstituţională în aprilie 2010.

De asemenea, oficialii UE remarcă, în proiectul de raport citat de sursele europene, că noua lege, adoptată la finalul lunii iunie, „subminează în mod grav procesul unei verificări eficiente şi limitează transparenţa intereselor financiare şi economice ale demnitarilor, excluzând posibilitatea unor sancţiuni care să descurajeze şi să asigure protecţie împotriva corupţiei”.

O problemă menţionată şi în trecut, şi care se menţine, este necesitatea unificării jurisprudenţei, Comisia precizând, potrivit surselor, că sunt necesare eforturi substanţiale în acest sens.

Comisia Europeană este îngrijorată, potrivit surselor care citează proiectul de raport, de faptul că „instituţiile din România dau dovadă de multă slăbiciune în apărarea achiziţiilor publice în faţa conflictelor de interese şi corupţiei”. De altfel, experţii Comisiei consideră că ar fi necesară, în ceea ce priveşte achiziţiile publice, evaluarea eficienţei cadrului legal.

Colegiul Comisarilor UE va discuta, marţi, rapoartele privind evoluţia MCV pentru România şi Bulgaria, fiind posibil ca documentele să fie prezentate în aceeaşi zi, au declarat surse europene.

Cele mai citite

Urmează alegerile pentru noul Consiliu al BNR: Mugur Isărescu rămâne guvernator, iar listele sunt în atenția Parlamentului

Procesul de selecție pentru noul Consiliu de Administrație al BNR a intrat în faza finală, având în vedere că mandatul actualului consiliu expiră la...

Volkswagen renunță la acorduri esențiale și declanșează un conflict cu sindicatele pe fondul provocărilor economice

Volkswagen a anunțat că va renunța la șase contracte colective de muncă, pe fondul intensificării conflictului cu sindicatele și consiliul de întreprindere. Compania germană...

Învățământul privat în creștere: 7% dintre elevii români aleg școlile private, pe fondul subfinanțării educației de stat

Învățământul privat din România a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, cu aproximativ 7% dintre elevii din școala primară înscriși în instituții private,...
Ultima oră
Pe aceeași temă