20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSportComisia Basescu pluteste in aer la Parlament

Comisia Basescu pluteste in aer la Parlament

Liderul PNL, Crin Antonescu, si-a reinnoit ieri intentia de a declansa procedurile pentru infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind scandalul in care este implicat fratele presedintelui. Raspunsul PSD a venit de la cel mai inalt nivel.

Presedintele PNL, Crin Antonescu i-a cerut ieri presedintelui Traian Basescscu "sa dispuna toate masurile necesare, sa faca toate demersurile necesare, prin intermediul institutiilor statului pe care care le coordoneaza, pentru a da un raspuns clar si urgent tuturor acuzatiilor care o i se aduc in materialul publicat de Sorin Rosca Stanescu". Daca nu au loc clarificari pana la inceputul sesiunii parlamentare, adica pana martea viitoare, liberalii vor incepe demersuri pentru infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, prin intermediul comisiilor de aparare si ordine publica din Parlament si al comisiilor de supraveghere SRI si SIE. Crin Antonescu spune ca PNL nu se pronunta asupra afirmatiilor directorului fondator al ziarului "Ziua", dar declara ca scandalul declansat de implicarea fratelui presedintelui in afaceri cu armament "este de natura sa provoace prejudicii grave imaginii Romaniei, statului roman, presedintelui si unor institutii fundamentale din statul roman". Din acest motiv, acuzatiile din care reiese ca institutiile de securitate nu isi fac datoria, ba chiar iau parte la operatiuni ilegale, condamnate de legislatia interna si internationala, trebuie clarificate in cel mai scurt timp posibil.

"Daca aceste lucruri sunt adevarate sau nu, noi nu putem afla decat de la institutiile care-si asuma responsabilitatea in momentul in care afirma ceva",  a spus Crin Antonescu, facand apel in aceasta privinta si la ministrul Justitiei, ministrul de Interne si ministrul Afacerilor Externe. Potrivit lui Sorin Rosca Stanescu, fratele presedintelui ar fi fost implicat intr-o afacere cu trafic de explozibil alaturi de o persoana, Bakri Imad Abdul Reda, suspectata de legaturi teroriste si aflata in vizorul Interpol. Cinci vapoare cu explozibil ar fi fost descarcate in portul Constanta de utilaje ale companiei lui Mircea Basescu. Acesta a negat insa orice implicare in "comertul cu armament" si a spus ca "povestea insailata de ziaristul Sorin Rosca Stanescu nu are nici o legatura cu activitatea pe care eu o desfasor in portul Constanta, ca manager al unei societati comerciale".

PNL ar avea insa dificultati in Parlament la infiintarea unei comisii de ancheta daca nu ar avea sprijinul PSD, asa cum s-a  intamplat pentru comisiile Ridzi sau Udrea. Intrebat daca partidul sau va sprijini intentiile PNL, presedintele Mircea Geoana a declarat ca "Parlamentul are o obligatie constitutionala de a se apleca asupra lucrurilor care sunt de competenta sa", dar a adaugat precaut ca inainte ca Parlamentul sa se pronunte in aceasta privinta "este nevoie de institutiile statului roman". Cu alte cuvinte, ca si declaratiile facute luni de esalonul doi, PSD asteapta inca raspunsuri oficiale: "Aici sunt acuzatii extrem de grave, suspiciuni extrem de severe care planeaza la cel mai inalt nivel in Romania. Cred ca e prima obligatie a institutiilor care sunt din structura de forta a statului roman" sa dea "primul raspuns".

Ulterior, se va vedea daca este nevoie de interventia Parlamentului. Mircea Geoana a iesit insa din tiparele unui raspuns rezervat si a declarat ca "ce face actualul CSAT cu actualul presedinte, tare mi-e  ca e un usor conflict de interese acolo si tare mi-e ca aceasta structura nu poate fi folosita in acest moment". (Mircea Geoana a anuntat ca renunta la prezenta in sedintele CSAT ca presedinte al Senatului pe 7 iunie). 

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă