10.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Colțescu, pată neagră pe obrazul României

România este sub lupa întregii lumi după incidentul nemaiîntâlnit în istoria Champions League care a avut loc la partida dintre PSG și Istanbul Başakşehir. În minutul 16 al confruntării de pe Parc des Princes, arbitrul român Sebastian Colțescu, al patrulea oficial al brigăzii conduse de Ovidiu Hațegan, l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al echipei turce, folosind expresia „tipul negru”.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba i-a sărit în ajutor și l-a acuzat pe Colțescu de rasism. Apoi, staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG, au luat decizia de a părăsi terenul, condiționând reînceperea partidei de eliminarea din brigadă a arbitrului român. Cum acest lucru nu a fost posibil, meciul nu s-a mai disputat marți seara.

Imediat, incidentul a ajuns în presa de pe întreg mapamondul, punând arbitrajul românesc și tot ce se petrece în România într-o postură indezirabilă.

Însuși preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat vehement pe Twitter după acest incident: „Condamn ferm remarcile rasiste la adresa lui Pierre Webo şi sunt convins că UEFA va lua măsurile care se impun”.

Arbitrul în vârstă de 43 de ani și-a cerut scuze prin intermediul unui site de socializare. „Îmi pare rău pentru neînţelegere. Intenţia mea nu a fost să fiu rasist. Într-un astfel de context, uneori oamenii nu se exprimă corect şi pot fi înţeleşi greşit. Îmi cer scuze în numele Uefa Champions League. Sper că voi fi înţeles. @UEFA #notoracism #uefa”, apare scris pe contul Sebastian Colţescu, care nu este însă certificat de Twitter ca fiind autentic.

Federaţia Română de Fotbal (FRF) s-a delimitat rapid de gestul lui Colțescu și a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă.

După acest incident, UEFA a reacționat și a anunțat că va demara o anchetă: „Vom face o anchetă aprofundată. Rasismul și discriminarea de orice fel nu-și au locul în fotbal”.

Ca primă decizie, oficialii UEFA au hotărât ca partida să fie reluată miercuri, de la ora 19.55 (n.r. – ieri, după închiderea ediției) din minutul 16, iar arbitrii români să fie înlocuiți de o brigadă din Olanda, cu Danny Makkelie la centru. Arbitrul video şi arbitrul asistent video au rămas aceeaşi din delegarea iniţială, italienii Marco Di Bello şi Maurizio Mariani.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă