Conducerea PNL a decis sa propuna Consiliului National de Conducere al Aliantei modificarea Legii Ticu prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa fie eliminata sintagma de politie politica si sa fie introdusa obligativitatea publicarii listei ofiterilor de securitate.
Subiectul urma sa fie discutat la sedinta Aliantei de ieri dupa-amiaza. La finalul sedintei Biroului Permanent Central al PNL, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca aliatii ar trebui sa convina asupra emiterii unei ordonante de urgenta de amendare a Legii Ticu. Modificarile vizeaza si propunerea lui Constantin Ticu Dumitrescu referitoare la publicarea angajamentului si a notelor informative semnate deÊ persoanele care, desi au colaborat cu Securitatea, primesc verdict pozitiv din partea CNSAS, respectiv acela ca nu au facut politie politica. Bogdan Olteanu a precizat insa ca, din momentul aplicarii noii ordonante, nu se va mai face distinctie intre colaborarea cu Securitatea ca politie politica si colaborarea pur si simplu: "Nu se va elimina votul, ci doar notiunea de politie politica. Deci, Colegiul se va pronunta daca o persoana a colaborat sau nu a colaborat cu Securitatea fara a se mai face aceasta discriminare intre cei considerati ca au facut politie politica si cei considerati ca nu au facut. Punctul nostru de vedere este ca a colabora cu Securitatea inseamna a fi facut politie politica”. De altfel, acesta a fost si criteriul conducerii liberale dupa care au fost exclusi din partid Mona Musca si Ioan Ghise. Liberalii vor propune si obligativitatea publicarii numelor tuturor ofiterilor identificati in dosarele fostei Securitati. Totodata, liberalii doresc desecretizarea documentelor referitoare la fostul Partid Comunist, a anuntat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. El crede ca "desecretizarea acestor documente ar putea sa puna lumina in multe chestiuni”. Eliminarea sintagmei referitoare la politia politica ar putea crea probleme PD, partid care a anuntat ca ii va elimina din partid pe cei pe care CNSAS ii va gasi vinovati de asemenea actiuni. De altfel, PNL si PD au avut neintelegeri in momentul in care liberalii au cerut eliminarea din Guvern a doi oameni sustinuti de democrati – Silvian Ionescu si Aurel Teodorescu.
PD a refuzat pe considerentul ca respectivii au certificat de buna purtare de la CNSAS. La fel de complicate se anunta negocierile pe aceasta tema cu PC in conditiile in care liderul partidului, Dan Voiculescu, insista ca el a colaborat cu Securitatea din patriotism si ca trebuie deconspirati doar securistii din Directia I a Securitatii.
Nici liderii UDMR nu se lasa mai prejos. Din cauza semnalelor potrivit carora aliatii nu agreeaza modificarea Legii Ticu, dupa cum propun PNL si PD, a fost nevoie sa se gaseasca alta solutie decat trimiterea textelor catre Parlament. Exista marele risc ca senatorii si deputatii sa macelareasca propunerile si sa iasa totul pe dos.
PD este de acord cu propunerea PNL
Partidul Democrat sustine propunerea PNL de modificare a Legii Ticu prin ordonanta de urgenta, in sensul eliminarii sintagmei „politie politica” si al publicarii dosarelor de Securitate ale persoanelor verificate de catre CNSAS, a anuntat liderul PD, Emil Boc. El a facut insa si unele nuantari, in sensul ca nu-si poate obliga colegii de partid sa-si faca public dosarul. „Recomandarea mea este ca toti demnitarii sa-si faca public dosarul. Nu poate fi o chestiune obligatorie atat timp cat dosarele contin si aspecte ce tin de viata privata”, a declarat Boc. In ceea ce priveste situatia democratilor ce ar urma sa fie deconspirati de CNSAS ca au facut politie politica, liderul PD a precizat ca asteapta decizia Colegiului Dosarelor, dupa care se va proceda la suspendarea din functii si a calitatii de membru al PD. Democratii nu se grabesc insa in a desemna un candidat la titlul de membru in CNSAS, in locul demisionarului Dan Lazea. Potrivit conducerii PD, exista la ora actuala mai multe variante, care vor fi analizate de o comisie condusa de presedintele executiv al formatiuni, Adriean Videanu. O decizie va fi anuntata, cel mai probabil, saptamana viitoare, urmand sa intre in atentia plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor cu ocazia unei sedinte comune ulterioare.