10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSportCodul Fiscal, pe masa Senatului. Sesiunea extraordinară, AMÂNATĂ

Codul Fiscal, pe masa Senatului. Sesiunea extraordinară, AMÂNATĂ

UPDATE: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că sesiunea extraordinară pe tema Codului Fiscal va fi amânată. 

Citește și: Ce spune Tăriceanu despre amânarea Codului Fiscal

——

UPDATE: Coaliția a decis anularea sesiunii extraordinare pe tema Codului Fiscal. Liviu Dragnea propune să aibă loc joi o reuniune cu Opoziția.

 Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la finalul şedinţei Coaliţiei, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal şi doreşte o reuniunea a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.

Citește și: Coaliţia a hotărât AMÂNAREA Codului Fiscal. Sesiunea extraordinară, ANULATĂ

——

UPDATE: Comisia Economică a respins cererea de reexaminare a Codului Fiscal transmisă de președintele Klaus Iohannis. 

——–

UPDATE: Comisia Juridică a avizat pozitiv cererea de reexaminare a Codului Fiscal, la care a adus  patru amendamente, care sunt rezultatul acordului dintre partidele parlamentare.

Reprezentanții partidelor parlamentare au avut joia trecută, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal.

Aceștia au convenit ca TVA să fie scăzută în două etape, astfel: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanți, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, așa cum era stabilit inițial.

——

UPDATE: Comisia de Transporturi din Senat a respins cererea de reexaminare a Codului Fiscal precizând că nu există motive pentru a fi modificat. 

“După discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și după analizarea solicitării președintelui României privind Codul fiscal, am decis, cu majoritate de voturi, să dăm aviz negativ la solicitarea de reexaminare a președintelui Iohannis. Am considerat că în ceea ce privește Comisia de transporturi și energie nu sunt elemente care să conducă la o modificare a punctului nostru de vedere, respectiv susținerea cu amendamente a Codului fiscal. Cu alte cuvinte, ar trebui retrimis președintelui pentru promulgare în forma aprobată de Parlament”, a afirmat președintele Comisiei de transporturi, Mihai Fifor.

El a precizat că din partea Ministerului de Finanțe și a Guvernului “nu a venit o susținere a acestei solicitări a președintelui”, motiv pentru care comisia rămâne “la poziția inițială”.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Urmează să se pronunțe și Comisia Juridică. Deciziile luate de comisii sunt doar consultative. 

——

Senatul se va reuni luni, de la ora 15.00, în sesiune extraordinară pentru dezbaterea și votarea cererii de reexaminare a noului Cod fiscal, transmisă de președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres

Comisiile de specialitate au termen să întocmească raportul în cazul Codului Fiscal până luni la ora 10.00.

Citește și: Semnele de întrebare rămase în urma negocierii pe Codul Fiscal

Reprezentanții partidelor parlamentare au avut joi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare în Parlament de președintele Iohannis.

Aceștia au convenit ca TVA să fie scăzut în două etape, prin amendamente la Codul fiscal, astfel: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanți, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, așa cum era stabilit inițial.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezent joi la discuțiile tehnice ale reprezentanților formațiunilor politice, a anunțat aceste modificări și a arătat, însă, că ținta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici în acest context.

“Cifrele de astăzi, în urma discuției pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 — 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi inițial, adică în jurul cifrei de 2%. (…) Deci, nu ne vom încadra în acea țintă de 1,2% impactul fiscal”, a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuția bugetară, astfel încât parlamentarii să știe exact că ținta de deficit este respectată.

Potrivit lui Teodorovici, aceste modificări vor fi discutate și cu partenerii internaționali.

Pe de altă parte, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că nu s-a ajuns la o soluție, ci la o propunere în urma negocierilor privind Codul fiscal.

Citește și: Mircea Geoană explică cum ar trebui să fie analizat Codul Fiscal

Înainte cu o zi de întâlnirea tehnică a reprezentanților partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta despre prioritățile legislative din toamnă, inclusiv despre Codul fiscal.

Senatul este primul for legislativ sesizat în legătură cu Codul fiscal, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaților, care se va reuni tot în sesiune extraordinară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă