27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportCine sunt oamenii președintelui Iohannis

Cine sunt oamenii președintelui Iohannis

Președintele ales, Klaus Iohannis, își completează, în aceste zile echipa de consilieri care îl va însoți la Palatul Cotroceni. Propunerea ca Dan Mihalache să fie șeful cancelariei prezidențiale a generat, deja, reacții negative.

Dan Mihalache, propus pen­tru șefia cancelariei prezidențiale, este, în prezent, secretar general adjunct al PNL. El a de­butat în politică în PSD, fiind consilierul lui Adrian Năstase între 2004 și 2006, iar din 2007 europarlamentar. În 2009 a plecat de la PSD la PNL, devenind consilier al lui Crin Antonescu. În 2012, Dan Mihalache a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) de incompatibilitate, dar a câștigat procesul. În timpul campaniei pentru prezidențiale, Mihalache s-a axat pe mesajele politice, comunicare și pe sondajele de opinie. Numirea lui Mihalache a generat controverse, acestuia reproșându-i-se o declarație la adresa SUA: „Pe mine personal mă lasă rece această declarație. Și parteneriatul strategic româno- american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu (șeful ANI – n.r.), mai bine fără“. Controversele de pe rețelele de socializare au alimentat zvonurile că numirea lui Mihalache va fi retrasă, dar acesta a explicat pentru „România liberă“ că nu s-a luat nici o decizie privind pierderea funcției.

De unde vin consilierii noului președinte

Iulia Huiu se va ocupa de consilierea pe partea de analiză politică. Ea a mai fost, în trecut, consiliera președintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu și a fostului ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu. George Scutaru va deveni consilier pe probleme de siguranță națională. Scutaru, aflat la al treilea mandat de deputat este liderul grupului PNL din Camera Deputaților și vicepreședinte al Comisiei pentru apărare.

Istoricul Andrei Muraru se va ocupa de relația cu societatea civilă. El a condus Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) și, după ieșirea PNL de la guvernare, a devenit membru în CA al TVR.

Cosmin Marinescu va fi consilier pe probleme economice. El este conferenţiar universitar doctor la Catedra de Economie şi Politici Economice din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE). De problemele de educație ar urma să se ocupe Simona Pop, în prezent șefa Serviciului Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat din Primăria Sibiu. Iohannis nu s-a decis, încă, în privința consilierului pe probleme de politică externă. Însă, se prefigurează înființarea unui departament special pentru relația cu Republica Moldova. Este posibil ca în acest post să fie numit sociologul Dan Dungaciu.

Preluarea dosarelor

Potrivit unor surse politice, Iohannis îi va păstra și pe câțiva dintre oamenii care lucrează, în prezent, pentru Traian Băsescu cum ar fi șefa protocolului, Delia Dinu și șeful cancelariei Ordinelor, Gheorghe Angelescu.

 În aceste zile, consilierii lui Iohannis au avut întâlniri cu consilierii actualului președinte, Traian Băsescu, pentru a se informa în legătură cu principalele teme de activitate. Aceştia au discutat despre modul de organizare şi funcţionare a Administraţiei Prezidenţiale, în pregătirea preluării, de către Klaus Iohannis, a mandatului de preşedinte al României, pe 22 decembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în cadrul ceremoniei de la Curtea Constituţională pentru validarea alegerii lui Klaus Iohannis, că îi va transfera noului preşedinte ales, în această perioadă de tranziţie, până în 21 decembrie, când expiră mandatul său, toate dosarele importante, acelaşi lucru urmând să îl facă şi consilierii săi.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă