Președintele ales, Klaus Iohannis se află în aceste zile într-un proces de selecție a viitorilor consilieri prezidențiali. Potrivit unor surse din PNL, pentru șefia Cancelariei prezidențiale se vehiculează două nume. Este vorba de Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier și șef al SIE, dar și Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL. Chiar dacă și în cazul în care nu va fi șeful Cancelariei, Ungureanu va avea un cuvânt de spus în privința echipei de la Cotroceni, el fiind cel care va face recomandarea pentru consilierul de politică externă. În funcție de decizia finală privind șeful Cancelariei, este posibil ca Mihalache să fie consilier prezidențial pentru analiză și strategie politică. Printre consilierii lui Iohannis se vor mai număra Andrei Muraru, istoric fost președinte al IICCMER. De asemenea, Cosmin Marinescu ar urma să fie consilier pe probleme economice. El este conferenţiar universitar doctor la Catedra de Economie şi Politici Economice din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE).
Pentru pozițiile de consilieri prezidențiali mai sunt vehiculate numele lui Gabriel Popescu, fost consilier al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, profesor la ASE. De asemenea, în echipa lui Iohannis ar putea intra și avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.
Semnal din partea UDMR
În paralel cu formarea echipei pentru Cotroceni, liberalii nu au renunțat la schimbarea majorității parlamentare, chiar dacă spun că s-ar putea petrece abia în 2015. Pentru acest demers, PNL ar putea beneficia de sprijinul UDMR. Astfel, UDMR va discuta săptămâna aceasta, de principiu, despre o nouă majoritate cu PNL și probabil în 2015 va încerca formarea unei alte majorități parlamentare, a declarat, ieri, senatorul Marko Bela, fost președinte al Uniunii. „Nu UDMR va decide dacă se schimbă Guvernul sau nu. Acest lucru depinde de majoritatea parlamentară şi depinde şi de voturile UDMR. Dar în acest moment, n-am cunoştinţă că ar exista din partea Opoziţiei o intenţie imediată de a forma o anumită majoritate. Bănuiesc că mai curând sau mai târziu probabil că la anul se va încerca formarea unei alte majorităţi şi atunci noi înşine va trebui să vedem ce facem, dar decizia, după părerea mea, nu este a momentului“, a mai spus fostul președinte al UDMR.