10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCe zic europarlamentarii români despre nărăvaşul Vadim

Ce zic europarlamentarii români despre nărăvaşul Vadim

„Suntem foarte supăraţi pe el”

Câteva picături din paharul cu apă al lui Vadim Tudor au stropit şi obrazul Parlamentului European şi pe cei ai europarlamentarilor români, însă instituţia nu-l poate sancţiona pe tribun în nici un fel pentru izbucnirile violente şi indecente din timpul evacuării cu scântei de ieri. RL a intervievat mai mulţi dintre colegii de serviciu ai eurodeputatului PRM, pentru a afla în ce măsură imaginile transmise de televiziuni în cursul zilei de marţi le afectează europarlamentarilor români credibilitatea şi imaginea în faţa eurodeputaţilor celorlalte state membre UE.

Opiniile sunt împărţite. Eurodeputatul Gigi Becali, care îşi datorează mandatul lui Vadim, fiind ales pe listele PRM la alegerile pentru Parlamentul European, şi-a apărat cu fervoare tovarăşul de drum: „Nu poţi să-mi pui nici o întrebare… La revedere!… Nu vreau să răspund pentru România Liberă că e vagabond, ziarul … Auzi mă, ia mai du-te-n p…a mea. Tu nu eşti un jurnalist, eşti un impostor. Îmi sugi p…a tu, du-te-n p…a mea de-aicea, că n-am timp de tine, Hai du-te-n pi…a mătii”. Liderul de grup al europarlamentarilor PDL, Marian Jean Marinescu, e convins că gestul lui Vadim se răsfrânge asupra imaginii în rândul opiniei publice a aleşilor români, însă e ferm convins că reacţiile tribunului nu vor influenţa aprecierea de care eurodeputaţii români se bucură in Parlamentul UE: „Noi am reuşit să ne facem o imagine suficient de bună acolo. În nici un caz colegii europarlamentari din alte state nu-şi vor schimba opinia în privinţa parlamentarilor români”.

Alt eurodeputat PDL, Cristian Preda, atrage atenţia că în timpul evacuării cu scântei de marţi ar fi putut influenţa în bine imaginea României la Bruxelles, însă a ratat ocazia: „Ar fi fost o surpriză şi ar fi avut o incidenţă asupra imaginii parlamentarilor o evacuare civilizată. Dacă Vadim Tudor s-ar fi purtat într-adevăr demn şi dacă s-ar fi arătat capabil să respecte şi el măcar o dată legea, atunci într-adevăr ar fi existat un efect pozitiv, dar aşa e manifestarea obişnuită a cuiva care este deja ultramarginal”. Lui Cristian Preda cel mai scandalos i s-a părut că anumite trusturi media i-au acordat tribunului spaţiu generos de emisie, în ciuda tirului de invective şi acuze fără dovezi, lansate la adresa unui mare număr de autorităţi: „În Europa când perorezi ţi se taie microfonul după un minut şi nu se poate dezlănţui. În România i s-au oferit de către televiziuni nu un minut sau minute, ci ore. Ieri l-am văzut ore întregi la ştiri, de dimineaţă până seara. Eu cred că în cazuri de acest fel, soluţia igienică, vorbesc de igiena publică, e de a tăia imediat microfonul. Deci, după un minut de discurs al lui Vadim, s-a înţeles totul. Nu e nevoie de supliment”.

Iuliu Winkler (UDMR) ţine să precizeze că, deşi reacţiile lui Vadim au fost scandaloase, acesta va scăpa însă basma curată de muştruluiala şefilor din Parlamentul European: „Regulamentul PE se referă la conduita şi atitudinea aleşilor din timpul şedinţelor şi activităţilor parlamentului. Regulamentul conţine şi un cod de conduită, de gentleman’s behaviour, de conduită corespunzătoare, însă nicidecum nu se referă la asemenea situaţii, ca acea în care a fost implicat ieri domnul Vadim”.

________________________________________________________________________________

“Nu poţi să-mi pui nici o întrebare… La revedere!… Nu vreau să răspund pentru România Liberă că e vagabond, ziarul… Auzi mă, ia mai du-te-n p…a mea. Tu nu eşti un jurnalist, eşti un impostor. Îmi sugi p…a tu, du-te-n p…a mea e-aicea, că n-am timp de tine, Hai du-te-n pi…a mătii.”

GIGI BECALI, eurodeputat ales pe listele PRM

________________________________________________________________________________

“Orice astfel de atitudine afectează imaginea unor aleşi ai oamenilor, indiferent că e deputat european sau deputat naţional. Întotdeauna când ceva se întâmplă unui coleg, o mică parte din păcate, chiar dacă n-ar trebui, se reflectă şi asupra ta, pentru că aşa e tot timpul”.

 

MARIAN JEAN MARINESCU, europarlamentar PDL

________________________________________________________________________________

“Vadim Tudor e un parlamentar mai mult decât marginal în Parlamentul European. De altfel el nu e afiliat vreunui grup politic. E un ultramarginalizat. care nu e acceptat de nici un grup parlamentar, nici măcar de grupul celor care sunt  adversari ai Europei. Nici măcar ultranaţionaliştii nu l-au primit.  El e în aşa numita grupare a neafiliaţilor, a celor car enu sunt acceptaţi de nici o familie politică, împreună cu George Becali. De aceea nu poate afecta imaginea europarlamentarilor români. E cineva cunoscut ca acţionând în acest fel, deci nu e nici o surpriză”.

 

CRISTIAN PREDA, europarlamentar PDL

________________________________________________________________________________

“Este încă unul din gesturile reprobabile care vor afecta negativ pe toţi cei 33 de europarlamentari români din Parlamentul European. Nici ca preşedinte de partid, nici ca politician al României şi cu atât mai puţin ca europarlamentar, asemenea gesturi nu sunt premise şi asemenea manifestări nu intră în instrumentarul unui politician responsabil”. 

 

IULIU WINKLER , europarlamentar UDMR

________________________________________________________________________________

“În Occident nu există răspunderea colectivă. Afectează însă imaginea domnului Vadim Tudor. Reacţia domniei sale a fost supradimensionată.”

NORICA NICOLAI, europarlamentar PNL

________________________________________________________________________________


“Acolo fiecare este tratat în mod individual. Cu siguranţă, imaginea mea nu e afectată de nici un fel de scandal al altui europarlamentar şi nici a colegilor mei, evident. Iertaţi-mă acum, am de cărat nişte mobilă.”

RENATE WEBER , europarlamentar PNL

________________________________________________________________________________

Nu vreau să comentez foarte mult, pentru că fiecare europarlamentar are imagine pe care şi-o construieşte singur, dar toate partidele politice mai au şi figuri mai… Aşa s-ar putea spune şi despre colegii noştri de la PDL. Cred că nimeni nu confundă un europarlamenter cu un altul.”

CORINA CREŢU, europaralmentar PSD

________________________________________________________________________________

“În timp ce unii dintre noi muncit până la 1 noaptea pentru a rezolva legi la nivel european, domnul Vadim a umbrit delegaţia României prin absenţele repetate, trăgând astfel cota ţării noastre în comparaţie cu alte state, foarte mult în jos. Acest individ ne face de ruşine şi prin interpelările sale în PE, venind cu populismul ieftin din ţară şi cu rufele din ţară murdare le spală aici. Acum vine şi cu o astfel de atitudine, împroşcând apă pe un reprezentant al statului, dând cu pumnul în cap la poliţişti, rupându-i cascheta din cap, înjurând, aducând injurii chiar şi la instituţii ale statului, adică preşedintelui şi premierului. De aceea cred cu tot dinadinsul că acest individ nu poate să ne reprezinte cu cinste cetăţenii la nivel de PE şi ne face de ruşine cu astfel de ieşiri. Suntem foarte supăraţi şi eu personal sunt foarte trist că un astfel de individ ne trage prestigiul delegaţiei României la nivel de PE în jos”.

 

 

 

 

 

 

 

 

PETRU LUHAN, europarlamentar PDL

Cele mai citite

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă