38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSportCe puteri se transferă de la Guvern la consiliile judeţene

Ce puteri se transferă de la Guvern la consiliile judeţene

Preşedinţii consiliilor judeţene vor primi atribuţii sporite, preluând o serie de servicii, care până acum erau în subordinea ministerelor. Modificările vor intra în vigoare după ce Guvernul îşi va angaja răspunderea pe legea descentralizării. Proiectul a fost finalizat la nivelul USL şi face obiectul unor negocieri cu partidele din Opoziţie.  

În subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere, conduse de persoane numite de şefii consiliilor judeţene. Autorităţile locale vor prelua atribuţii în domenii precum transport, sănătate, agricultură, mediu, turism sau cultură. Consiliile judeţene vor emite avize în aceste domenii, vor avea acces la baze de date şi vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri şi clădiri. Ministerele vizate de descentralizare păstrează funcţiile de inspecţie şi control. Finanţarea instituţiilor transferate va fi asigurată de la bugetul de stat.

Bătălia pentru porturi

Astfel, Ministerul Transporturilor va pierde în favoarea consiliilor judeţene administrarea porturilor maritime şi fluviale ale Dunării. Este vorba de porturile din Galaţi, Brăila, Tulcea şi de cele 12 porturi ale Dunării fluviale. Terenurile şi danele trec în domeniul local, în schimb instalaţiile şi clădirile vor fi doar administrate pe plan local. Pe de altă parte, proiectul nu face nici o referire la situaţia portului din Constanţa, care rămâne, deocamdată, la Ministerul Transporturilor, deşi este dorit de primarul PSD Radu Mazăre. Ministrul  Transporturilor, Ramona Mănescu (PNL), se opune acestui transfer.

Metrorex va trece sub autoritatea Primăriei Capitalei, fapt solicitat de mai multă vreme de către primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Pentru acest proiect se vor asigura transferuri de la bugetul de stat pentru investiţii. Finanţarea se va asigura de la bugetul local, bugetul de stat, precum şi din veniturile proprii ale socie-tăţilor comerciale.

Autorizaţii pentru afaceri

 Ministerul Mediului va pierde agenţiile judeţene pentru pro-tecţia mediului, care eliberează autorizaţiile de mediu necesare pentru orice afacere. Ministerul Mediului devine un fel de supervizor al preşedinţilor de consilii judeţene. Ministerul va avea competenţa să poată anula autorizaţiile şi avizele care nu respectă legea. Agenţiile judeţe-ne pentru pescuit şi acvacultură vor fi, de asemenea, transferate la nivel local. Aceste agenţii administrează resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale, concesionează terenurile pe care sunt amplasate amenajări piscicole.

Autorităţile locale vor primi administrarea (dar nu şi proprietatea) plajelor turistice, maritime, fluviale, ale râurilor, pâraielor şi lacurilor de acumulare. Preluarea administrării plajelor turistice este dorită de mai mulţi ani de zile de primarul din Constanţa, Radu Mazăre (PSD).

De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităţilor locale direcţiile judeţene de agricultură. Direc-ţiile agricole judeţene au printre atribuţii eliberarea certificatelor de conformitate pentru legume şi fructe sau autorizarea şi eliberarea licenţelor pentru depozitele de cereale. În plus, acestea pot decide scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

Cum va fi împărţită sănătatea

Ministerul Sănătăţii va pierde direcţiile judeţene de sănătate, care vor trece sub autoritatea consiliilor judeţene. Direcţiile de sănătate vor îndeplini com-petenţe privind reglementarea activităţii sanitare, emiterea de avize şi de autorizaţii. De asemenea, au printre atribuţii supravegherea în sănătatea publică, asistenţa medicală comunitară, precum şi gestionarea -sistemelor informatice şi de statistică.

Vor fi transferate şi centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament (fostele policlinici fără plată) şi centrele medicale şi ambulatorii de specialitate (fostele policlinici cu plată). Prin noua lege a sănătăţii, policlinicile vor prelua o mare parte din pacienţi, ceea ce presupune o finanţare corespunzătoare. Acest lucru va însemna şi direcţionarea de fonduri către policlinici.

Programele naţionale se vor finanţa prin CNAS sau casele judeţene, care vor încheia contracte directe cu spitale sau furnizori de servicii medicale.

Baronii vor acorda steluţe în turism

Unităţile teritoriale pentru promovarea turismului vor trece de la Ministerul Economiei la consiliile judeţene. Aceste agenţii autorizează hotelurile, motelurile şi pensiunile şi se ocupă de clasificarea acestora. De asemenea, se ocupă de autorizarea unităţilor de alimentaţie din staţiunile turistice. activitatea ghizilor de turism sau a centrelor de informare turistică. Autorizarea staţiunilor turistice şi a agenţiilor de turism rămâne în competenţa Agenţiei Naţionale de Turism.

Din structura Ministerului Tineretului şi Sportului, vor trece sub autoritatea locală direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor. Miza este legată de terenurile bazelor sportive din oraşe, care, potrivit legii, pot fi schimbate cu terenuri care au aceeaşi destinaţie. MTS va păstra complexurile naţionale şi taberele naţionale.

În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, se vor descentraliza direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu. Aceste direcţii administrează imobilele din patrimoniul cultural şi aprobă planurile urbanistice de amenajare a teritoriului.

Imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic vor trece în patrimoniul consiliilor judeţene sau locale, după caz, cu excepţia a trei cinematografe mari, Patria, Bucureşti şi Capitol, care rămân la minister.

De la Ministerul Educaţiei, autorităţile locale vor prelua organizarea reţelei şcolare de învăţământ preuniversitar, inclusiv tehnic şi profesional. Autorităţile locale vor prelua palatele şi cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare.

În ceea ce priveşte Ministerul Muncii, proiectul menţionează trecerea agenţiilor judeţene pentru prestaţii sociale în subo-rdinea consiliilor judeţene. Aceste structuri se ocupă de asigurarea evidenţei la nivel teritorial a tuturor beneficiarilor de asistenţă socială şi efectuează plata sumelor de bani. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), s-a opus transferului acestor agenţii şi a avut o poziţie similară în ceea ce priveşte agenţiile judeţene pentru forţele de muncă.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă