» Peste 40 de legi au devenit ieri victime colaterale in razboiul dintre putere si opozitie pentru functia de presedinte al Senatului.
» Daca Mircea Geoana ar fi detronat, el ar trebui sa spuna adio casei de la RA-APPS, ofiterilor SPP, secretarelor si consilierilor personali, iar PDL si-ar asigura suprematia asupra Biroului Permanent al Senatului.
In mai putin de jumatate de an, Mircea Geoana si-a vazut spulberat visul de a ajunge primul om in stat, a pierdut puterea partidului si, o data cu asta, influenta in anumite grupuri din PSD, iar acum este din nou intr-o situatie-limita. Un eventual succes al PDL la Senat i-ar aduce lui Mircea Geoana o noua infrangere in palmares, dar si pierderea unor avantaje materiale concrete. Casa din Cucu Starostescu nr. 3, proprietate a RA-APPS, in care Mircea Geoana locuieste inca de pe vremea cand era ministru de Externe, ar trebui eliberata ca urmare a pierderii calitatii de demnitar. Ca presedinte al Senatului, Geoana are, potrivit legii, dreptul la o locuinta de protocol, pentru care chiria este suportata de stat. Situatia locativa a fostului lider social-democrat a fost mediatizata intens in ultimii ani, cand acesta nu mai avea dreptul legal de sedere in imobilul de protocol, dar a refuzat sa-l paraseasca, in ciuda somatiilor RA-APPS si a majorarii chiriei de peste 15 ori, ajungand la 3.153 euro pe luna.
Argumentul sau, de fiecare data acelasi: Regia nu-l poate evacua pana la rezolvarea situatiei locative, incerta din cauza dezvoltatorului care ar fi trebuit sa construiasca un apartament in Baneasa contractat de familia Geoana prin credit ipotecar si care a sistat lucrarile. In cazul in care ar ramane simplu senator, probabil ca epopeea imobiliara a lui Mircea Geoana ar continua. Casa nu este insa singurul lucru pus la bataie o data cu functia. Geoana ar trebui sa renunte si la protectia oferita de SPP in perioada mandatului, va avea un birou mult mai modest la Senat si va trebui sa renunte la secretare sau la consilieri personali.
Ce castiga PDL
Dincolo de "explicatia" politica de genul "ciocu’ mic, acum noi suntem la putere", inlaturarea din functie a lui Mircea Geoana ar aduce arcului guvernamental o serie de avantaje concrete. Primul si cel mai rapid de materializat: schimbarea majoritatii din Biroul Permanent al Senatului. In prezent, PDL si UDMR au sase membri, iar PSD si PNL – tot atat, astfel ca balanta este inclinata tocmai de presedintele Senatului, Mircea Geoana. La randul sau, Biroul Permanent are atributii importante nu doar in ceea ce priveste convocarea sesiunilor extraordinare, ci si in legatura cu parcursul proiectelor si propunerilor legislative (inregistrarea, repartizarea catre comisii, difuzarea catre parlamentari si introducerea pe ordinea de zi).
In situatia in care Senatul este Camera decizionala (adica nu exista termen de adoptare tacita), Biroul Permanent este cel care face ca un proiect sa fie adoptat rapid sau, dimpotriva, sa fie "ingropat". Tot de Biroul Permanent depinde si cine pleaca in deplasarile in strainatate si ce investitii se fac. Presedintele Senatului are, totodata, dreptul sa sesizeze Curtea Constitutionala si reprezinta institutia in relatiile cu Administratia Prezidentiala, Guvernul, cu alte autoritati si institutii interne si internationale. Nu in ultimul rand, seful Senatului asigura interimatul functiei de presedinte al Romaniei, asa cum a facut Nicolae Vacaroiu dupa suspendarea lui Traian Basescu.
Razboiul pentru sefia Senatului a intrat in prelungiri
"Curtea Constitutionala considera ca o configuratie politica trebuie sa-si pastreze logica pe durata intregului mandat si nu considera ca o majoritate conjuncturala poate duce la schimbarea presedintelui Senatului", a declarat Mircea Geoana dupa ce a anuntat ca nu va supune votului in plen cererea PDL pentru revocarea sa din functie. Cu alte cuvinte, "nimic nu-l poate obliga" pe presedintele Senatului sa puna pe ordinea de zi o cerere "abuziva si neconstitutionala", dupa cum s-a exprimat senatorul PSD Ioan Chelaru, din moment ce o decizie a Curtii Constitutionale din 2005 spune ca numai grupul parlamentar care a propus presedintele poate initia formalitatile de inlocuire a presedintelui Senatului.
Includerea cererii de revocare pe ordinea de zi a plenului fusese solicitata de seful independentilor, fostul liberal Liviu Campanu. Cu o zi in urma, Biroul Permanent – unde partidele de opozitie au inca majoritatea – respinsese solicitarea, iar PDL stie ca poate rezolva chestiunea Geoana numai in plen. In urma celor 11 dezertari din PSD si PNL, majoritatea guvernamentala are 71 de voturi, fata de cele 66 ale opozitiei, iar pentru votul impotriva lui Mircea Geoana ar fi nevoie de 50%±1 din numarul total al senatorilor, adica de 69 de voturi.
PDL lupta cu argumente contradictorii
In mod surprinzator, primul reprezentant al PDL care a pledat pentru inlocuirea presedintelui Senatului, Alexandru Penes, nu a insistat asupra abuzurilor ce ar fi fost comise de fostul lider PSD. Mergand pe linia regulilor invocate de opozitie, senatorul PDL a spus ca in noiembrie 2008, cand s-a stabilit presedintia Senatului, Mircea Geoana ar fi fost propus nu numai de PSD, ci si de PDL, prin urmare si PDL are dreptul sa solicite revocarea. Rationamentul a fost rasturnat imediat de senatorul PSD Ion Toma, care a citat stenograma sedintei din 2008: PSD l-a propulsat pe Mircea Geoana la sefia Senatului, PDL a preferat atunci sa nu aiba candidat.
Totusi, nici discursul mult mai articulat al ministrului Radu Berceanu nu a avut succes. "Ordinea de zi nu poate fi nici neconstitutionala, nici constitutionala. Ordinea de zi se stabileste doar de plenul Senatului. Nimeni, nici presedintele Senatului nu are dreptul sa stabileasca daca ceva este sau nu constitutional. (…) In ultima instanta, se poate trimite chestiunea la Curtea Constitutionala."
Ca presedinte al sedintei, Mircea Geoana a supus la vot ordinea de zi pe care figurau mai mult de 40 proiecte de legi, dar, asa cum a anuntat, fara punctul in litigiu care il privea direct. Majoritatea guvernamentala a preferat sa voteze "impotriva", cu 69 de voturi, in timp ce opozitia, cu 52 de voturi "pentru", ar fi trecut la discutarea legilor. Pe lista figurau proiecte legate de asigurarile de somaj si de sanatate, de trusoul promis de stat pentru bebelusi, de incurajarea angajarilor sau de asocierea in agricultura.
Dupa cateva ore de discutii sterile intre liderii grupurilor parlamentare, Mircea Geoana a incheiat insa lucrarile, constatand ca timpul alocat sedintei in plen a fost depasit cu 25 de minute.
Blocajul de la Senat risca sa ajunga la Curtea Constitutionala
Mircea Geoana nu s-a grabit degeaba sa incheie sedinta. Dupa consultarile esuate cu reprezentantii opozitiei, senatorul Iulian Urban cerea ca presedintele Senatului sa supuna la vot numai punctul referitor la inlocuirea sa, iar – potrivit Mediafax – PDL cauta sa propuna chiar ieri un inlocuitor. Presedintele PSD, Victor Ponta, s-a aratat, de altfel, foarte iritat, declarand ca prin incercarile de inlaturare a lui Mircea Geoana din fruntea Senatului "se incearca plata celor 30 de arginti pentru cei care au tradat PSD, pentru cei care acum doua saptamani spuneau ca-l iubesc si il sprijina pe Mircea Geoana si care sunt astazi mai nerabdatori decat PDL sa-i ia scaunul si sa primeasca pretul tradarii lor".
Aluzia foarte transparenta la Cristian Diaconescu a primit o replica aspra. Victor Ponta "sa-si vada de politica de partid si fiecare sa-si faca o proprie analiza a caracterului si a gesturilor pe care le face in politica", a declarat Diaconescu. Pentru postul lui Mircea Geoana PDL a avansat numele Ancai Boagiu, Radu Berceanu declinand vehement nominalizarea, iar UDMR a transmis diplomatic, dar ferm, ca este interesata de functie. Mai prudent, premierul Boc avertizeaza ca PDL trebuie sa se fereasca sa vanda pielea ursului din padure.
Chiar daca batalia de ieri s-a incheiat cu remiza, hotararea Curtii Constitutionale din 2005 este favorabila PSD. La negocierile dintre liderii grupurilor parlamentare, vicepresedintele PNL al Senatului, Teodor Melescanu, a propus ca solutie votarea unui regulament fara ambiguitati, iar cine este nemultumit sa se adreseze ulterior Curtii Constitutionale. Apelul la Curtea Constitutionala a fost invocat si de Mircea Geoana si Toni Grebla, iar senatorul liberal Radu Rusanu a avertizat ca CCR nu se poate pronunta asupra unui vot al Parlamentului, ci numai asupra unui text. Concluzia le apartine deopotriva Olgutei Vasilescu (PSD) ("Ne tin curelele sa stam aici doua saptamani daca vreti, dar nu o sa supunem la vot o cerere neconstitutionala") si lui Traian Igas (PDL) ("Ne vom duce pana la capat cu solicitarea noastra, care are acoperire regulamentara, care are acoperire constitutionala").