Proiectul Legii asistenţei sociale a fost aprobat săptămâna trecută de Guvernul Boc şi ajunge în Parlament spre dezbatere. Planurile Executivului pentru acest act normativ sunt ambiţioase: să fie aplicat de la 1 ianuarie 2012 şi să ducă la înjumătăţirea numărului de beneficiari de ajutoare şi la economii de 950 milioane de euro până în 2013. Toate acestea prin regândirea sistemului ajutoarelor sociale şi prin introducerea unor criterii stricte de acordare a lor. De pildă, legea stabileşte o limită maximă pentru totalul beneficiilor de care poate dispune o persoană singură sau o familie, iar limita va fi stabilită, anual, prin hotărâre de Guvern.
Apoi, pentru acordarea ajutoarelor sociale va fi făcută „evaluarea bunurilor şi a veniturilor potenţiale obţinute prin valorificarea/utilizarea bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietate ori folosinţă”. Nu în ultimul rând, refuzul unui loc de muncă sau refuzul de a participa la cursuri de formare, calificare ori recalificare va determina fie diminuarea cuantumului ajutorului social, fie încetarea acordării acestuia şi interdicţia de a beneficia de un astfel de ajutor pentru o anumită perioadă de timp.
Din aceste considerente, dar şi prin prisma altor prevederi ale proiectului Legii asistenţei sociale, este de aşteptat ca în Parlament să existe dezbateri aprinse pe acest subiect. Iar noul ministru al Muncii va trebui să convingă nu numai reprezentanţii opoziţiei, ci şi pe senatorii şi deputaţii coaliţiei guvernamentale, care se vor vedea puşi în situaţia de a explica oamenilor, în colegii, de ce au acceptat ca Executivul să umble la „robinetul” ajutoarelor sociale.
Apoi, odată adoptată de Parlament Legea asistenţei sociale, Sebastian Lăzăroiu va fi obligat să se ocupe de modificarea a 15 acte normative, de la Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii la Ordonanţa de Urgenţă emisă de Cabinetul Boc în decembrie anul trecut, referitoare la concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Totodată, potrivit premierului Emil Boc, ar trebui adoptate alte cinci acte normative noi pentru ca Legea asistenţei sociale să aibă efectele scontate de Guvern.
Subvenţii la căldură şi pensii
Discuţii majore sunt anticipate şi pe tema eliminării subvenţiilor la căldură, eliminare convenită de Guvern cu reprezentanţii FMI şi care va antrena, potrivit estimărilor, o creştere a facturilor pentru încălzire şi apă caldă de până la 60%. Iar Ministerul Muncii este structura căreia îi revine, în aceste condiţii, misiunea de a gândi un sistem de creştere a ajutorului de încălzire pentru categoriile vulnerabile.
Nu în ultimul rând, Sebastian Lăzăroiu va trebui să se ocupe de aplicarea Codului de dialog social (adoptat prin angajarea răspunderii Cabinetului Boc), va trebui să gândească creşterea pensiilor în 2012 şi să continue acţiunile de control în vederea combaterii muncii la negru.
Cine este Sebastian Lăzăroiu
Cunoscut mai degrabă datorită statutului de consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu este doctor în sociologie şi a condus timp de cinci ani Centrul de Sociologie Urbană şi regională – CURS SA. A devenit consilier prezidenţial în martie 2007 şi a deţinut această funcţie până acum aproximativ o lună, când şi-a prezentat demisia invocând dorinţa de a se dedica analizei politice.
Intrarea lui Lăzăroiu în cărţile pentru şefia Ministerului Muncii s-a făcut, practic, pe ultima sută de metri, după o nouă întâlnire a premierului Emil Boc cu preşedintele Traian Băsescu. Numele vehiculate până atunci: Sulfina Barbu, Claudia Boghicevici şi Raluca Turcan, prima fiind dată ca favorită chiar şi în dimineaţa zilei de vineri.