13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportCe mesaj a transmis premierul Cioloş de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Ce mesaj a transmis premierul Cioloş de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Premierul Dacian Cioloş a transmis marţi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un mesaj în care arată că va exista mereu preocuparea din partea autorităţilor ca maghiarii din România să trăiască în pace, armonie şi colaborare, informează Agerpres

‘Transmit astăzi poporului maghiar, etnicilor maghiari din România şi de pretutindeni, cu ocazia celor 168 de ani de la martie 1848, un mesaj de respect şi solidaritate. Vom fi mereu preocupaţi ca maghiarii din România să trăiască aici în pace, armonie şi colaborare şi ne vom asigura că există cadrul adecvat pentru păstrarea tradiţiilor, culturii şi limbii fiecărei minorităţi etnice pentru că minorităţile naţionale în general şi comunitatea maghiară în particular au reprezentat şi reprezintă un izvor important de bogăţie spirituală în România care trebuie valorificat pentru întregirea zestrei noastre culturale’, se arată în mesajul premierului României, citit marţi de subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond, în cadrul manifestărilor de la Târgu Mureş prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. 

Potrivit mesajului, România şi Ungaria au trecut împreună, de-a lungul istoriei, prin etape similare, iar aspiraţiile comune sunt în sensul respectării valorilor democratice şi prosperităţii cetăţenilor, indiferent de etnia lor. 

‘Dialogul dintre România şi Ungaria, dialogul între românii şi maghiarii care locuiesc în ţara noastră sunt resurse importante pentru consolidarea aspiraţiilor noastre comune, pentru atingerea obiectivelor născute în spaţiul şi în spiritul construcţiei europene comune. Transmit astăzi, cu acest prilej, ‘La mulţi ani’, tuturor maghiarilor!’, se mai arată în mesajul premierului Dacian Cioloş. 

În cadrul manifestării de la Târgu Mureş, ambasadorul Ungariei în România, Zákonyi Botond, a prezentat mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, potrivit căruia cei 168 de ani care au trecut de la Revoluţia din 1848 au ajutat naţiunea să aprofundeze ideea dorinţei de libertate. 

‘Şi azi dorim să ne ajustăm legile, viaţa de zi la ceea ce libertatea înseamnă pentru noi aici, în acest bazin încununat de Munţii Carpaţi. Şi azi profităm de fiecare ocazie pentru a obţine ca nimeni să nu ne poată contesta simbolurile, nimeni să nu pună la îndoială drepturile noastre constituţionale, nimeni să nu ne poată lua şcolile şi nimeni să nu ne poată recruta şi trimite tinerii la războaie străine de noi. Vrem să servim cauza libertăţii şi supravieţuirii maghiarilor aşa cum am învăţat de la tinerii revoluţionari ai revoluţiei din martie 1848: cu o inimă, un suflet şi o singură voinţă. Trăiască libertatea maghiară, trăiască patria!’, se arată în mesajul transmis de premierul Orban. 

Vicepreşedintele UDMR Mureş, Zoltan Soos, a declarat în cadrul manifestărilor de la Târgu Mureş că nu poate exista siguranţă în comunităţile în care libertatea de exprimare este limitată sau acolo unde decoraţiile eroilor Revoluţiei pot fi retrase. 

‘Se pare că sărbătoarea noastră paşnică nu este ameninţată sau perturbată de extremişti sau naţionalişti. Totuşi, dacă mă uit bine la dvs., văd chipuri îngândurate, mai ales ale celor în vârstă. Simt o anumită tensiune. Nu suntem expuşi la ameninţări fizice, însă nu ne putem simţi în siguranţă. Nu poţi avea siguranţă maximă acolo unde nu se respectă legea, unde aşa-zisa ‘cealaltă parte’ este redusă la tăcere. Nu există nicio siguranţă în comunităţile în care libertatea de exprimare este limitată, mai mult, nici preşedintele ţării nu înţelege această situaţie. Nu există siguranţă în comunităţile unde decoraţiunile pentru eroii Revoluţiei pot fi retrase sau unde manifestaţiile câtorva mii de oameni minoritari pot declanşa reacţii isterice. Nu suntem în siguranţă acolo unde împotriva primarilor sau anumitor conducători de etnie maghiară sunt declanşate acţiuni inventate sub anumite pretexte, doar pentru ca aceştia să ajungă urmăriţi penal’, a declarat Zoltan Soos, care este candidatul desemnat de UDMR şi o serie de organizaţii maghiare la Primăria Târgu Mureş. 

La manifestările de la Târgu Mureş, de la Monumentul Secuilor Martiri, au participat în jur de 2.000 de persoane.

Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...
Ultima oră
Pe aceeași temă