13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSportCB: Proiecte imobiliare de 500 mil. euro în faliment sau insolvenţă în...

CB: Proiecte imobiliare de 500 mil. euro în faliment sau insolvenţă în 2011

Anul viitor vor intra în procedurile de insolvenţă sau faliment proiecte imobiliare locale cu o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, iar cele mai multe vor fi pe segmentele rezidenţial şi de terenuri, potrivit consultanţilor Coldwell Banker Affiliates of Romania, citaţi de NewsIn.

“2011 va fi anul marilor insolvenţe şi falimente în imobiliare, volumul proiectelor care vor ajunge în această situaţie urmând să fie cel puţin dublu comparativ cu acest an. Estimăm că valoarea totală a proiectelor care vor ajunge în insolvenţă sau faliment va fi de aproximativ 500 de milioane de euro”, a declarat CEO Coldwell Banker Affiliates of România, Valentin Ilie.

Estimarea nu include proprietăţile deţinute de persoane fizice, precum locuinţele individuale, segment pe care vor apărea câteva mii de cazuri în 2011, potrivit unor estimări recente ale consultanţilor Coldwell Banker, şi nici activele imobiliare deţinute de companii a căror activitate de bază nu este reprezentată de dezvoltarea imobiliară, de închirierea şi de vânzarea spaţiilor de profil.

Totodată, în acest moment există proiecte imobiliare cu valoare cumulată de peste 200 de milioane de euro care se află într-una din cele două situaţii.

“Au trecut deja doi ani de criză, iar instituţiile finanţatoare au început să capete experienţă şi curaj. Băncile şi-au format echipe specializate în domeniul executărilor silite, au avut loc cam toate discuţiile şi negocierile posibile cu proprietarii proiectelor, s-au analizat toate variantele existenţe, unii acţionari ai proiectelor au mai adus capital propriu, însă fără succes pentru proiecte, iar acum nu mai rămâne decât calea insolvenţei sau a falimentului”, a mai precizat Valentin Ilie.

Consultanţii Coldwell Banker estimează că în 2011 vor apărea mai multe cazuri de insolvenţă sau faliment în rândul proiectelor rezidenţiale şi a companiilor deţinătoare de terenuri pe care nu a fost începută însă dezvoltarea unui proiect. Segmentul spaţiilor comerciale va rămâne în continuare la fel de expus, mai ales în ceea ce priveşte centrele comerciale fără ancore puternice, amplasate în zone secundare, oraşe de dimensiuni mici şi medii sau unde concurenţa este ridicată, în timp ce segmentul spaţiilor de birouri va fi mai puţin expus, având în vedere costurile de dezvoltare mai reduse comparativ cu veniturile lunare generate şi a amplasamentelor mai bune.

Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanţă, brokeraj şi management al proprietăţilor imobiliare pe toate segmentele pieţei: rezidenţial, birouri, industrial, terenuri şi investiţii. Compania are în prezent treisprezece sucursale – nouă în Bucureşti şi câte una în Arad, Braşov, Câmpulung şi Piatra Neamţ.

Cele mai citite

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Turnul înclinat din Bologna s-ar putea prăbuși. Autoritățile, în alertă

Turnul medieval Garisenda este unul dintre cele mai emblematice repere ale orașului italian Bologna - și se înclină la fel de mult ca și...
00:00:26

VIDEO. Bolivia salvează 24 de delfini captivi într-un râu de mică adâncime

Douăzeci și patru de delfini roz blocați într-un râu de mică adâncime au fost salvați luni (27 noiembrie), în încercarea de a conserva specia. Delfinii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă