13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSportCât îl mai suportă Iliescu pe „cârlanul obraznic“?

Cât îl mai suportă Iliescu pe „cârlanul obraznic“?

Nemulţumiri au fost în USL încă de la început. Întâi, s-au manifestat discret, apoi mai fără perdea când a început cearta pe candidaturi (neterminată nici acum), iar unii lideri locali şi-au văzut ameninţate influenţa şi poziţia.

Unii au trebuit să accepte că nu vor mai candida sau că oamenii lor de încredere rămân pe dinafară, pentru a fi sprijinit în alegeri un candidat de la „ceilalţi”, pe baza algoritmului USL. În majoritatea cazurilor, conflictele au fost aplanate de liderii de la Bucureşti, iar Uniunea a rămas în picioare, chiar dacă a mai suferit, pe ici, pe colo, pierderi de oameni (transferaţi, în general, la partidul ex-pesedistului Gabriel Oprea).

Acum, însă, situaţia este alta. Săbiile se încrucişează direct la nivel înalt, al conducerii Uniunii, iar fiecare zi accentuează criza din USL.

„Cârlanul obraznic” şi „ferma din PSD”

Fisura creată de numirea ca premier a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi de discursul lui Victor Ponta din Parlament a fost adâncită, în ultimele zile, de schimburile de replici tăioase dintre Crin Antonescu şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Acesta din urmă a apreciat, într-un interviu, discursul ţinut de Victor Ponta la învestirea Guvernului Ungureanu şi l-a criticat dur pe Crin Antonescu. „Eu am apreciat evoluţia lui Ponta. Ştiţi că i-am reproşat că e nărăvaş ca un cârlan. Văd că acum, ăla mai bătrân e mai cârlan. Altfel, ar fi o obrăznicie din partea lui Antonescu dacă încearcă să sugereze că în spatele lui Ponta aş fi eu sau Năstase”, a declarat Iliescu.

Voalat, preşedintele de onoare al PSD i-a mai transmis liderului PNL să-şi tempereze manifestările pentru că, în caz contrar, pesediştii şi-ar putea aminti câte lucruri au cedat PNL. Printre ele, cota unică. Nemenţionată expres, dar la fel de importantă: împărţirea la paritate a candidaturilor, ca şi cum PSD şi PNL s-ar afla la egalitate în preferinţele electoratului.

Care a fost răspunsul lui Crin Antonescu? „Domnul Iliescu e obişnuit cu jocuri de animale? Îl rog cuviincios pe domnul preşedinte să facă aceste exerciţii în ferma proprie, la PSD”. Răspunsul a fost dat la unul dintre posturile de televiziune aparţinând lui Dan Voiculescu, post care l-a criticat vehement pe Victor Ponta, după discursul din Parlament.

Cât despre posibilitatea de a renunţa la tonul radical şi a îmbrăţişa strategia omologului său de la PSD, Antonescu a răspuns, la acelaşi post tv: „Cum să-mi ceară Victor Ponta să renunţ la tonul radical? Domnia sa a dat nişte explicaţii, nu avea ce socoteală să-mi ceară mie. Sper că este un episod închis. Mie nu îmi trebuie discuţii multe, am toate asigurările că mergem mai departe aşa cum ne-am înţeles acum un an şi am mers un an”.

În ciuda asigurărilor formale ale liderilor USL că Uniunea nu este în pericol, pe la colţuri se înteţesc însă discuţiile despre o posibilă rupere şi despre scenariul potrivit căruia Victor Ponta ar fi dinamitat situaţia pentru a redeschide posibilitatea unei colaborări cu PDL şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Scenariu care câştigă în greutate când Mircea Geoană, fostul candidat al PSD la preşedinţie, spune şi el, la TVR 1, că vede în 2013 formarea unei majorităţi favorabile şefului statului, din PSD şi PDL sau „bucăţi de PSD şi de PDL”.

Merge sau nu opoziţia la consultări?

Deşi temele de discuţie de la Palatul Cotroceni sunt „dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului”, precum şi perspectivele ratificării acordului de guvernanţă fiscală, ratificare pe care USL a spus că o susţine, liderii opoziţiei nu ştiau ieri dacă merg sau nu la consultări.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat însă că temele de discuţie nu ar constitui vreo „urgenţă”, pentru că „cel puţin în ultima săptămână, USL şi-a exprimat zilnic poziţia faţă de acestea”.

Consultări pe temele menţionate ar fi trebuit să aibă loc şi lunea trecută, dar agenda s-a schimbat după ce Emil Boc şi-a anunţat demisia din fruntea Guvernului.

Cele mai citite
00:00:33

VIDEO. Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia

Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc vineri (1 decembrie) în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia, au anunțat autoritățile. Persoana, pe care...
00:00:26

VIDEO. Bolivia salvează 24 de delfini captivi într-un râu de mică adâncime

Douăzeci și patru de delfini roz blocați într-un râu de mică adâncime au fost salvați luni (27 noiembrie), în încercarea de a conserva specia. Delfinii,...
00:00:58

Papa Francisc trimite un mesaj summitului ONU privind schimbările climatice

Papa Francisc a cerut sâmbătă (2 decembrie) summitului ONU privind schimbările climatice să depună eforturi pentru un progres menit a opri încălzirea globală, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă