10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCamera Deputaților susține că Parlamentul European nu are competențe în privința ridicării...

Camera Deputaților susține că Parlamentul European nu are competențe în privința ridicării imunității lui Dan Nica

Conducerea Camerei a transmis, miercuri, referitor la imunitatea lui Dan Nica, că Parlamentul European nu are nicio competenţă în privinţa ridicării imunităţii în cazul eurodeputatului, informează Mediafax.

Citește și: Europarlamentarul Dan Nica ar putea rămâne fără imunitate

“Parlamentul European nu are niciun fel de competenţă în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii domnului Nica şi pe cale de consecinţă orice solicitare făcută împotriva unui europarlamentar român făcută în baza art 109 al 2 din Constituţie trebuie respinsă ca fiind greşit interpretată, deoarece instituţia nu are atribuţii în a emite astfel de cerereri împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României. Aceasta este şi prevederea din legea responsabilităţii ministeriale şi aceasta este şi prevederea care rezultă din hotărârea CC nr 93/99(…)”, a afirmat secretarul BP al Camerei, Nicolae Mircovici, după şedinţa de miercuri a Biroului Permanent.

El a explicat că PE nu a greşit, ci a solicitat un punct de vedere tocmai datorită faptului că nu există o astfel de reglementare la nivelul PE şi reglementările sunt cele de la nivel naţional.

“La nivel naţional avem situaţia în care urmărirea penală a unui membru al Guvernului sau a unui fost membru al Guvenrului poate fi solicitată de Camera Deputaţilor, în cazul în care aceast are şi calitatea de deputat, poate fi solicitată de Senatul României, în cazul în care are şi calitatea de senator sau poate fi solicitată de preşedintele României şi nu de Parlamentul European. De aici încolo noi nu avem ce răspuns să-l dăm decât cel prevăzut de Constituţie”, a adăugat Mircovici.

“Nu există nicio prevedere nici în Constituţia României, nici în legislaţia României prin care această solicitare de reţinere, arestare preventivă sau începrere a urmăririi penală să poată fi făcută de Parlamentul European. Neexistând o astfel de prevedere, noi nu aveam cum să răspundem domnului Svoboda. De aici încolo, este problema PE. Dacă dânşii au o astfel de prevedere în legislaţia europeană, însă din cunoştinţele noastre…, noi trebuie să răspundem la ce ne-a întrebat, nu să facem noi interpretarea legislaţiei europene. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de europarlamentar, ci de ministru. În interpertetarea Constituţiei şi a legii pentru cei care nu au calitarea de deputat sau senator şi faptele sunt din perioada de ministru, nu Parlamentul poate să facă o astfel de solicitare”, a mai spus Mircovici.

În 20 martie Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a cerut precizări de la Camera Deputaţilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, Biroul Permanent trimiţând solicitarea la Comisia juridică pentru elaborarea unui punct de vedere, în termen de 10 zile.

În scrisoarea adresată preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, de către preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice din PE, Pavel Svoboda, se aminteşte că, în şedinţa de plen din 24 noiembrie, preşedintele Parlamentului European a anunţat că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputaţilor şi al Guvernului român, în prezent membru al PE. Această solicitare a fost trimisă Comisiei pentru afaceri juridice a PE.

În 26 septembrie 2014, DNA a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, “în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

În 27 septembrie, vicepreşedintele PSD Dan Nica arăta, într-un comunicat, că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui şi că nu a deţinut şi nu deţine societăţi offshore.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai 2014.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă