23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSportCabinetul Boc IV: Dumitru, Funeriu, Baconschi, printre ministrii desemnati

Cabinetul Boc IV: Dumitru, Funeriu, Baconschi, printre ministrii desemnati

Premierul desemnat, Emil Boc, a anuntat componenta noului guvern, bazat pe 15 portofolii, pe care o va supune votului de incredere al Parlamentului, sase dintre cei propusi fiind ministrii si in primul Guvern Boc.

La Ministerul Administratiei si Internelor a fost nominalizat Vasile Blaga, la cel al Economiei – Adriean Videanu, iar la cel al Transporturilor – Radu Berceanu. Elena Udrea a fost desemnata pentru Ministerul Dezvoltarii si Turismului, Mihai Seitan pentru Ministerul Muncii, Gabriel Sandu pentru Comunicatii, Mihail Dumitru pentru Agricultura, iar Daniel Funeriu pentru Educatie.

Marko Bela este propus pentru functia de vicepremier, Kelemen Hunor pentru Ministerul Culturii, Borbely Laszlo ca ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor si Cseke Attila pentru postul de ministru al Sanatatii.

La Justitie a fost desemnat Catalin Predoiu, la Aparare – Gabriel Oprea, iar la Finante – Sebastian Vladescu. Teodor Baconschi va conduce Ministerul Afacerilor Externe.

Mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si a TVA la 19%, restructurarea aparatului administrativ si aplicarea rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral sunt masuri incluse in programul de guvernare ale viitorului Cabinet, a mai anuntat Boc.

Bugetul pentru 2010 va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare si de Parlament in sesiune extraordinara in jumatate a lunii ianuarie, a mai spus el.

Potrivit Constitutiei, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, astfel ca, pentru asigurarea acestei majoritati, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

PDL, UDMR, grupul minoritatilor si parlamentarii independenti au in acest moment, impreuna, 238 de voturi, in contextul in care mai multi parlamentari liberali au anuntat ca vor vota Guvernul PDL.

Dumitru (Agricultura): Printre prioritati, acordarea subventiilor la timp si reducerea importurilor

Independentul Mihail Dumitru, desemnat pentru functia de ministru al Agriculturii, a declarat duminica, pentru NewsIn, ca principalele sale prioritati vor fi acordarea la timp a subventiilor din agricultura, modernizarea sectorului si reducerea importurilor.

"Problemele agriculturii sunt foarte multe, perioada urmatoare va fi una foarte grea, pentru ca agricultura, ca si celelalte sectoare, este puternic afectata de criza economica. Voi avea ca prioritati subventiile agricole, care vor trebui sa ajunga cat mai repede la agricultori. De asemenea, ma voi axa pe modernizarea sectorului si printre prioritatile mele va fi si cresterea gradului de aprovizionare din productia proprie, ca urmare a reducerii importurilor", a spus Dumitru, care detine in acest moment functia de negociator coordonator al Programului de Dezvoltare Rurala pentru Romania la Bruxelles. 

Kelemen Hunor (Cultura): Nu vom putea initia proiecte noi in 2010, din cauza bugetului

Kelemen Hunor, desemnat ministru al Culturii, a declarat, duminica seara, pentru Mediafax, ca in 2010, din cauza bugetului foarte mic care va reveni Culturii, dar si din cauza crizei, nu se vor putea initia proiecte noi in acest domeniu, dar ca vor fi continuate proiectele incepute.

Kelemen Hunor a aratat ca, in schimb, anul viitor vor fi continuate proiectele incepute si va fi contractat un imprumut extern pentru Teatrul National si pentru Opera Romana din Bucuresti.

"Bugetul Culturii va fi foarte mic, cum se cunoaste deja, proiecte noi nu vom putea initia in 2010. Dar continuam acele lucari de santier deschise, de restaurare. Pentru Teatrul National vom contracta un imprumut extern, ca si pentru Opera Romana. Continuam lucrarile la Biblioteca Nationala si alte institutii", a aratat Kelemen Hunor.

Acesta a precizat ca, daca anul viitor nu vor putea fi initiate proiecte "uriase" in domeniul Culturii, spera ca situatia sa se redreseze in urmatorii ani.

"Nu putem initia proiecte uriase, dar sper ca acest mandat va fi de trei ani si, cand situatia economica o va permite, sa demaram noi proiecte", a adaugat el.

Ministrul desemnat al Culturii a aratat ca, in teritoriu, va fi accelerat procesul de descentralizare si ca este convins ca doar directiile de patrimoniu mai trebuie sa ramana la nivel central, la minister.

"Restul – programe, proiecte culturale trebuie sa fie atributul consiliilor judetene. Aproape fiecare CJ si-a infiintat o directie de specialitate in acest domeniu, n-avem de ce sa avem una la Prefectura si una la CJ", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a precizat ca, pe plan legislativ, probabil anul viitor va fi initiat Codul patrimoniului national, "mai coerent", prin comasarea unor acte legislative existente.

In ceea ce priveste Legea invatamantului, Kelemen Hunor a precizat ca aceasta se va intoarce la Camera Deputatilor, adaugand ca UDMR a fost de acord cu aceasta atunci cand Guvernul si-a asumat raspunderea.

"Legea invatamantului se va intoarce la Camera. Sunt foarte multe lucruri prevazute, cu care noi am fost de acord cand Guvernul si-a asumat raspunderea: ca predarea limbii romane copiilor maghiari sa se faca, la clasele I-VIII, dupa manuale speciale, ca geografia si istoria sa fie predate in limba materna; de asemenea, in invatamantul superior, intarirea liniilor si facultatilor in limba maghiara", a spus el.

Intrebat despre proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale, Kelemen Hunor si-a exprimat speranta ca nu mai exista "retinerile" care au impiedicat adoptarea acestuia, desi era prevazut si in protocolul de guvernare al coalitiei formate de Alianta DA impreuna cu UDMR si PC.

"Mentalitatile se mai schimba. Eu sunt convins ca acest proiect va fi adoptat in acest mandat", a spus Kelemen Hunor, care, intrebat daca exista garantii legate de acest subiect, a aratat ca in protocolul semnat cu PDL nu sunt prevazute sanctiuni, insa se bazeaza pe buna-credinta si cuvantul dat, ce trebuie respectat de partenerii de guvernare.

Marko spune ca UDMR vrea secretari de stat in cat mai multe ministere

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat duminica, pentru NewsIn, ca secretarii de stat in noul Cabinet Boc vor fi repartizati potrivit ponderii Uniunii in coalitia guvernamentala, urmand ca ministerele sa fie "mixte" in ce priveste culoarea politica.

Potrivit lui Marko posturile de secretari de stat inca nu au fost alocate in noua structura guvernamentala, insa UDMR urmareste sa obtina reprezentanti la nivelul majoritatii ministerelor. Intre domeniile importante pentru Uniune, el a insistat asupra Ministerului Educatiei, unde a precizat ca UDMR doreste un secretar de stat.

Pe de alta parte, potrivit unor surse guvernamentale, la nivelul Ministerului Dezvoltarii si Turismului sunt sanse reduse ca UDMR sa obtina reprezentanti la nivelul secretarilor de stat, in conditiile in care negocierile Uniunii au pornit de la cerinta de a fi reprezentata la nivel de secretar de stat in toate ministerele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă