LIGA 1. Regula jucătorilor Under 21, subiect de controverse

Burleanu: „Nu modificăm regulamentul în timpul competiției”

Deși mulți antrenori o „driblează”, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, spune că nu va modifica regula jucătorilor Under 21.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

02.11.2020 - 19:17

Regula impusă de FRF care presupune ca echipele din Liga 1 să înceapă partidele cu doi jucători sub 21 de ani a ajuns să fie luată în derâdere de mulți antrenori autohtoni, deoarece aceasta prevede ca doar unul dintre tinerii fotbaliști să fie pe teren pe tot parcursul meciului.

Astfel, s-a ajuns la situația în care unul dintre jucătorii Under 21 să fie schimbat în primele secunde de după începutul meciului, o „fentă” pe care inclusiv tehnicianul campioanei CFR Cluj, Dan Petrescu, o folosește.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, spune că nu are de gând să modifice regulamentul în timpul campionatului și consideră că această practică va înceta atunci când va fi eliminată regula celor cinci schimbări, introdusă de UEFA la începutul pandemiei de coronavirus. „În niciun caz nu vom modifica regulamentul în timpul competiţiei. Iar odată cu permiterea a cinci înlocuiri faţă de trei au apărut şi aceste situaţii când jucătorii tineri sunt schimbaţi în primele minute... iar aceste lucruri nu cred că ajută deloc. Eu consider că un jucător, care se află câteva luni la pregătire sub comanda unui antrenor bun, nu are cum să nu facă faţă măcar o repriză. Şi chiar am văzut o non performanţă a echipei FC Argeş cu tot cu aceste schimbări rapide ale jucătorilor tineri. Eu îi înţeleg în acelaşi timp şi pe antrenori pentru că au această presiune a rezultatului la finalul săptămânii. Însă când nu vom mai avea regula cu cinci schimbări atunci nu vom mai avea situaţiile de acum”, a afirmat Burleanu.

Cu toate că România înregistrează zilnic noi recorduri negative în ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, Burleanu nu se aşteaptă ca fotbalul să se oprească: „Suntem îngrijoraţi de cum evoluează situaţia. Mesajul meu este că nu trebuie să ne jucăm cu acest virus pentru că altfel ajunge el să se joace cu vieţile noastre. Noi nu ne aşteptăm însă ca fotbalul să se oprească, la fel cum nu ne aşteptăm ca lumea să se oprească. Ne îngrijorează însă lipsa spectatorilor de pe stadioane, carantinarea şi numărul mare de teste”.

Potrivit unui studiu efectuat de Observatorul pentru fotbal (CIES), ce ia în calcul formaţiile din 67 de prime divizii din toată lumea în funcţie de jucătorii folosiţi în meciurile din sezonul curent, FCSB este cea mai tânără echipă din Liga 1, cu o medie de vârstă de 24,9 ani. Roș-albaștrii sunt „campionii” regulii Under 21, rulând pe parcursul acestui sezon nu mai puțin de 18 jucători eligibili pentru convocarea la naționala de tineret.

Comentarii