Deputatul PDL Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, apreciază că raportul Comisiei Europene reprezintă o analiză exactă a stării justiţiei, un tablou obiectiv al progreselor şi, în egală măsură, al neajunsurilor sistemului juridic din România, potrivit Mediafax.
Conform unui comunicat de presă transmis marţi de deputatul Daniel Buda, raportul Comisiei Europene evidenţiază paşii făcuţi de Guvernul României în procesul de reformare a sistemului judiciar prin adoptarea Codurilor de Procedură Civilă şi Penală şi continuarea luptei împotriva corupţiei.
Buda afirmă că raportul reprezintă o analiză exactă a stării justiţiei, un tablou obiectiv al progreselor şi, în egală măsură, al neajunsurilor sistemului juridic din România şi acuză opoziţia de atitudine iresponsabilă în cazul legii ANI.
„Din păcate, eforturile actualului Guvern au fost umbrite de atitudinea iresponsabilă a partidelor aflate în opoziţie, manifestată cu ocazia adoptării Legii ANI din Senat, transformând-o într-o instituţie cu atribuţii limitate, dincolo de ceea ce ar trebui ea să fie”, a afirmat Buda.
Potrivit sursei citate, aprecierile Comisiei Europene privind adoptarea Codurilor de Procedură Civilă şi Penală reprezintă primul examen trecut cu bine de România, însă lupta împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese are nevoie de responsabilitatea şi voinţa clasei politice.
„În acest sens, sper ca şi celelalte partide reprezentate în Parlament să înţeleagă, aşa cum, de altfel, Partidul Democrat Liberal a făcut-o, că nerezolvarea problemelor cu care se confruntă ţara noastră poate conduce inclusiv la blocarea unor fonduri europene de sute de milioane de euro. Este momentul ca interesele ţării să primeze clientelei de partid a PSD şi PNL!”, a spus Buda.
Comisia Europeană a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.
Executivul UE „invită” România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.
CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.
Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.