31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportBoc: România este un model de redresare economică

Boc: România este un model de redresare economică

Premierul Emil Boc a vizitat sâmbătă două şantiere din Suceava unde se execută lucrări în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, respectiv Programul Operaţional Regional (municipiul Suceava) şi Programul Operaţional Sectorial de Mediu (Platforma Gropii Ecologice Moara), informează Agerpres.

Boc a spus că Suceava poate reprezenta un model de absorbţie a fondurilor europene şi s-a arătat nemulţumit de alte administraţii judeţene care nu s-au implicat suficient sau deloc în implementarea proiectelor europene.

El a precizat că se află în implementare proiecte europene în valoare de peste 12 miliarde de euro, dar, din păcate, la partea de plăţi efective este vorba doar de 2,3 miliarde euro, constând în cofinanţări sau rambursări.

În opinia acestuia, Suceava, dar şi Botoşani se află pe primul loc în ţară la utilizarea fondurilor europene în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

Totodată, el a precizat că vor mai fi situaţii în ţară în care se vor rezilia contracte, fără a face nominalizări, acolo unde nu există performanţă.

Premierul a subliniat că Suceava şi Botoşani nu au avut „niciun avantaj politic” în obţinerea de finanţări, ci doar au reuşit să trimită la timp proiecte în cadrul PNDI.
„Am reziliat o parte din contracte, iar acum facem o analiză. Iar acolo unde sunt întârzieri nepermise şi pun în pericol realizarea programelor nu vom avea ce face şi vom trece la partea de bici, nu numai la zăhărel”, a spus Boc.

Totodată, premierul a spus că, potrivit oficialilor europeni, România este un model de redresare economică.
„Asta înseamnă că cheltuim cât producem şi ne-am ajustat cheltuielile statului după ceea ce poate această ţară. (…) Asta înseamnă să faci o politică ce duce România spre creştere economică”, a mai spus Boc.

Potrivit acestuia, România are în acest an 35 miliarde de lei pentru investiţii, în condiţiile în care au fost doar 33 miliarde de lei anul trecut. Iar din această creştere economică, spune Boc, vor veni resursele pentru creşterea salariilor şi pensiilor.
„În 2012 bugetarii vor recupera integral pierderea din 2010, iar pensiile vor putea fi indexate cel puţin cu rata inflaţiei”, a susţinut Boc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă