37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSportBoc pierde sprijinul lui Băsescu în cursa pentru şefia PDL

Boc pierde sprijinul lui Băsescu în cursa pentru şefia PDL

Emil Boc nu se mai bucură de susţinerea lui Traian Băsescu, şeful statului preferând în schimb să transmită un mesaj clar contracandidatului acestuia, Vasile Blaga, că alegerile interne trebuie să se desfăşoare într-o competiţie liberă şi legitimă, fiind de acord cu creşterea numărului de delegaţi, potrivit NewsIn.

Conform unor surse democrat-liberale, preşedintele Băsescu şi-ar fi reconsiderat sprijinul acordat iniţial lui Emil Boc în cursa pentru preşedinţia PDL, fiind nemulţumit de faptul că premierul a refuzat să demisioneze de la şefia Guvernului, ca urmare a presiunilor făcute, în primul rând, de către miniştri. „Boc îşi va pierde constant din sprijin în partid, după ce a refuzat să demisioneze, iar procesul va fi accelerat de faptul că nici preşedintele nu şi-l mai doreşte ca preşedinte al partidului, după ce miniştrii şi-au impus punctul de vedere, acela de a rămâne premier”, a declarat un pedelist.

Miniştrii din cabinet vor să-şi întărească poziţia în partid, prin intermediul premierului, având ca pârghii fondurile de care ar dispune.

„Cu un premier independent, nu ar mai putea folosi alocarea de fonduri într-o parte sau alta pentru că acel premier i-ar întreba de ce o fac şi nici nu le-ar permite să o facă”, a spus un pedelist.

Nemulţumirea şefului statului ar fi cauzată de faptul că atât partidul, cât şi actul de guvernare ar avea de suferit dacă Boc va menţine ambele funcţii, atât cea de la partid, cât şi pe aceea de prim-ministru. „I s-a spus clar că nu va putea să se ocupe simultan de guvernare şi de campania electorală în partid”, susţin aceleaşi surse. Astfel, câştigarea de către Vasile Blaga a şefiei partidului ar duce la separarea celor două funcţii, separare ce ar fi fost dorită de către Traian Băsescu.

Apropiaţi ai lui Blaga susţin că, în cazul acesta ar câştiga alegerile interne, ar exista garanţia separării funcţiilor. Pe de altă parte, nu este exclusă o remaniere guvernamentală, dacă circumstanţele o vor impune. Schimbarea de poziţie a preşedintelui ar fi probată prin faptul că acesta a sprijinit ideea creşterii numărului de delegaţi la Convenţia Naţională, extindere ce l-ar favoriza pe Blaga prin faptul că mai mulţi aleşi locali vor putea să voteze, primari ce-l sprijină pe secretarul general al PDL. De asemenea, cu cât este mai mare numărul de delegaţi, posibilitatea şefilor de organizaţii judeţene, ce-l susţin în majoritate pe Boc, vor pierde pârghiile cu care îi pot controla pe delegaţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă