Guvernul condus de Emil Boc se afă la Parlament pentru a-şi asuma răspunderea pentru două proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la sută iar pensiile cu 15 la sută. Între timp, sindicaliştii care au protestat împotriva reducerilor de salarii şi pensii au început să plece de la Palatului Parlamentului.
Boc a vorbit din nou despre situaţia economică dificilă în care se află România. În prezent, ţara consumă mai mult decât produce, ceea ce alimentează deficitele structurale. El a criticat faptul că în 2008, când România avea încă o creştere economică solidă, nu s-au economisit bani pentru a face faţă crizei economice care se apropia.
„Suntem în faţa unor decizii extrem de grele şi inpopulare, dar care trebuie asumate pentru a asigura prezentul şi viitorul ţării. Nu mai avem un BCR de vândut pentru a finanţa deficitul”, a spus Boc parlamentarilor, acuzând din nou fostul Executiv de majorarea salariilor şi pensiilor la un nivel nesusţinut de economie.
Premierul a apărat decizia de a nu majora cota unică şi TVA, arătând că aceasta ar fi afectat în primul rând sectorul privat, „singurul motor al economiei”. Pe de altă parte, reducerea cheltuielilor era necesară, pentru că era cerută de instituţile financiare internaţionale. Ieşirea din acordul cu CE şi FMI ar conduce ţara la incapacitate de plată, a avertizat premierul. El a amintit că România trebuie să se împrumute cu încă trei miliarde euro chiar şi după reducerea cheltuielilor .
„Să nu uităm că mediul de afaceri este motorul redresării economice. Câştigul salarial mediu în sectorul privat este mult mai mic decât în mediul public. Nu mai există o astfel de situaţie nicăieri în lume. Comisia naţională de prognoză ne arată că majorarea taxelor ar fi contribuit ca cel puţin 50 de mii de agenţi economici să-şi înceteze activitatea,” a spus Boc.
La şedinţa la care participă membrii Guvernului şi-au anunţat prezenţa un număr de 428 de senatori şi deputaţi, potrivit Mediafax. Şedinţa, care a început cu 30 de minute întârziere, este condusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Înainte de discursul lui Boc, Preşedintele PSD, Victor Ponta, a făcut un apel la premier şi la Guvern să nu îşi asme răspunederea pentru pentru legi îndreptate împotriva populaţiei, adăugând că în caz contrar PSD va depune moţiune de cenzură, iar Cabinetul va fi, probabil, demis. „Dacă o veţi face, imediat, la finalul acestei şedinţe, vom depune moţiune de cezură şi probabil veţi pleca din funcţie”, a avertizat liderul PSD.
Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate
Salariile mari din unele companii de stat vor fi plafonate în semn de solidaritate cu bugetarii cărora le sunt diminuate veniturile, a mai spus Boc.
El a arătat că plafonarea salariilor mari din anumite companii de stat, ca „semn de solidaritate”, se va adăuga altor măsuri avute în vedere de Guvern, precum reducerea suplimentară a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii publice şi o nouă diminuare a numărului de agenţii guvernamentale.
Surse oficiale au declarat, săptămâna trecută, că Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate, Executivul constatând că salariile nu pot fi reduse cu 25% în aceste unităţi.
Plafonul salarial va depăşi cu mult salariul mediu pe economie, urmând să fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.
Procedura va fi reglementată printr-un memorandum care urmează să fie avizat de Guvern. În memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter „benevol”, dar va reprezenta practic o decizie a acţionarilor şi conducerii acestor companii şi regii de stat.
Proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, prevede reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor din instituţiile publice, nu însă şi pentru companiile de stat care se finanţează din venituri proprii.
Proiectul legii pensiilor nu vizează măsuri de austeritate
Boc a precizat, la prezentarea celei de-a doua legi pe care Executivul îşi asumă răspunderea, că proiectul legii pensiilor nu vizează măsuri de austeritate, ci eliminarea unor privilegii şi a unor pensii speciale de lux pe care sistemul public nu le mai poate susţine,
„Nimeni nu este vinovat că beneficiază de pensii privilegiate şi de lux, problema este că actualul sistem nu le mai poate susţine”, a spus Boc, remarcând totodată că lideri ai opoziţiei „plâng” pe umerii pensionarilor ale căror venituri sunt reduse, dar susţin menţinerea inclusiv a pensiilor speciale.
Premierul a amintit totodată că raportul dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie este de 1 la 100, între 350 lei şi 37.000 lei, într-un sistem public în care o persoană încasează lunar şi 20.000 lei, deşi cuantumul contribuţiei sociale plătit de-a lungul activităţii îi conferă dreptul la o pensie de 2.400 lei.
El a asigurat din nou că pensiile militare sub 3.000 lei nu vor fi afectate de procesul de recalculare, în timp ce pensiile care depăşesc acest nivel vor fi reduse.
Premierul a cerut Parlamentului să voteze favorabil proiectul legii pensiilor, insistând asupra faptului că documentul nu include măsuri de austeritate.