27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportBoc despre proiectul de amnistie a edililor: USL, dacă nu poate influenţa...

Boc despre proiectul de amnistie a edililor: USL, dacă nu poate influenţa justiţia, o cumpără cu legi

Fostul premier Emil Boc acuză USL că, dacă nu poate influenţa justiţia, „încearcă să o cumpere cu legi”, referindu-se la proiectul de amnistiere a aleşilor locali susţinut de preşedintele PNL, Crin Antonescu, Boc spunând că demersul este „o eroare şi un semnal prost transmis organismelor europene”, transmite Mediafax.

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează anunţul liderului PNL, Crin Antonescu, de a depune în Parlament proiectul privind amnistierea primarilor găsiţi incompatibili, Emil Boc a spus că legea nu este făcută pentru a fi negociată, pentru a fi cumpărată de către politicieni.

„Aceasta este tactica USL şi respectul pe care îl are faţă de justiţie. Dacă nu pot să o influenţeze, o cumpără cu legi. Nu se poate aşa ceva într-un stat de drept şi aşa ceva nu ar trebui admis. Legea nu este făcută pentru a fi negociată, pentru a fi cumpărată de către politicieni. Este o gravă eroare şi un semnal extrem de prost transmis justiţiei, organismelor europene, celor care care ne monitorizează pe MCV că în această ţară degeaba am ajuns la un sistem judiciar relativ independent, care funcţionează bine, dacă vin politicienii şi schimbă tot ceea ce spun judecătorii. În ce ţară din lume se mai face o astfel de politică?”, a spus Boc.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că proiectul anunţat anterior privind amnistierea aleşilor locali va fi iniţiat săptămâna viitoare, precizând că urmează o discuţie pe această temă în USL, dar social-democraţii nu au niciun motiv să fie împotrivă.

„La începutul săptămânii viitoare fie vom actualiza un proiect… dar nu ştiu foarte bine că el este la Cameră (Deputaţilor, n.r.), fie vom iniţia unul la Senat în vederea acestei aministii”, a declarat Antonescu, în urma unei întrebări legate de anunţul făcut anterior privind amnistierea aleşilor locali.

„Premierul a spus să fac o hârtie… în fine eu nu ceream un spaţiu la RA-APPS sau un post la Guvern, deci nu pot să-i fac o hârtie premierului, dar fac un proiect şi sigur că-l vom discuta în USL pentru a fi susţinut. Nu am emoţii în această privinţă, pentru că în ce priveşte intenţia şi vicepremierul Dragnea în mai multe rânduri şi chiar după această intervenţie a mea şi premierul Ponta au spus că doresc şi nu au niciun motiv să nu dorească”, a mai spus liderul PNL.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a declarat că o astfel de lege este una oportună şi justificată de faptul că legislaţia naţională nu a fost adaptată la cea europeană.

Prim-vicepreşedintele PNL a precizat că în paralel este necesară inclusiv o modificare a legislaţiei în acest domeniu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, săptămâna trecută, la RTV, că susţine ideea unei legi de aministie în legătură cu aleşii locali în cazul cărora ANI a sesizat un conflict de interese de tip „public-public”, iar în situaţia incompatibilităţilor, un recurs în interesul legii al MJ.

Premierul Ponta a declarat, după două zile, că nu ştie dacă o amnistie în administrativ pentru primarii aflaţi în stare de incompatibilitate, aşa cum a propus liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi constituţională, subliniind că trebuie aşteptate deciziile irevocabile ale instanţelor pentru a se putea propune o soluţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă