32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportBoc a vorbit cu investitorii chinezi despre reactoarele de la Cernavodă şi...

Boc a vorbit cu investitorii chinezi despre reactoarele de la Cernavodă şi canalul Dunăre-Bucureşti

Premierul Emil Boc le-a prezentat investitorilor chinezi cele mai importante oportunităţi de afaceri în România, investiţii care depăşesc 1 miliard de euro, referindu-se astfel la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi a canalului Dunăre-Bucureşti, relatează NewsIn.

Boc a menţionat explicit interesul României pentru o colaborare cu China pe cinci proiecte mari, în valoare de peste 1 miliard de dolari. „Este vorba de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă – o investiţie majoră pentru ce înseamnă siguranţă energetică a României şi o investiţie extrem de eficientă -, canalul Dunăre-Bucureşti, centura Bucureştiului, centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti sau canalul Siret-Bărăgan, în domeniul agriculturii”, a precizat primul-ministru adăugând că aceste proiecte vor fi discutate între cele două state şi la nivel guvernamental.

Boc le-a prezentat oamenilor de afaceri din China, cu care a avut o întrevedere în cadrul vizitei la Beijing, sectorele economice în care ar putea investi, apreciind în acest sens că oportunităţile cele mai mari le oferă agricultura, turismul, energia şi infrastructura rutieră. „Din punct de vedere al agriculturii, România are capacitatea de a produce hrană pentru 80 de milioane de oameni. Ţara noastră are populaţie de 22 de milioane. Deci avem posibilitate, datorită resurselor pe care le avem, să constituim un domeniu major de asigurare a investiţiilor pentru ceea ce înseamnă hrană, pentru ceea ce înseamnă politică agricolă, pentru ceea ce înseamnă susţinerea unor investiţii profitabile în acest domeniu”, a exemplificat şeful Executivului.

În alocuţiunea sa, Boc a insistat asupra oportunităţilor prezentate de investiţiile în infrastructură, oportunităţi amplificate de intenţia guvernului de la Bucureşti de a iniţia o serie de proiecte prin parteneriat public-privat. „Sunt pregătite şi în pregătire lucrări de infrastructură în domeniul transporturilor rutiere în parteneriat public-privat, unde investitorii din China sunt aşteptaţi să participe la realizarea acestor proiecte, fie că vorbim despre centura ocolitoare a capitalei României, fie că vorbim de alte proiecte care vor fi în regim de parteneriat public-privat, precum autostrada Sibiu-Piteşti sau Comarnic-Braşov, acestea sunt doar câteva din obiectivele mari de investiţii în domeniul rutier. Sunt convins că şi tronsoane din Autostrada Transilvania, în viitor, vor fi realizate în regim de parteneriat public-privat”, a spus premierul.

„China este doar la 16-lea investitor în România într-un clasament al ponderii investiţiilor străine. Aici cred că nu am fructificat suficient excelenta colaborare politică dintre România şi China. Acum ne trebuie pragmatism (…) Sunt aici să vă asigur de două lucruri: în primul rând, de deschiderea României spre atragerea investiţiilor străine chineze în ţara noastră, să vă asigur că aveţi un cadru în care sunteţi bineveniţi, în care investiţiile sunt sigure şi protejate din punctul de vedere al legislaţiei şi din punctul de vedere a ceea ce înseamnă stabilitate macro-economică”, a conchis Emil Boc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă