7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBiografia lui Cîmpeanu: Șeful Consiliului Rectorilor, după Ecaterina Andronescu, a scris 11...

Biografia lui Cîmpeanu: Șeful Consiliului Rectorilor, după Ecaterina Andronescu, a scris 11 cărți

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, desemnat premier interimar de către președintele Klaus Iohannis, este din 2012 rector al Universității de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din București și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, condus anterior de Ecaterina Andronescu.

Sorin Cîmpeanu, în vârstă de 47 de ani, ministru al Educației şi Cercetării Ştiinţifice din decembrie 2014, a absolvit Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), în anul 1991. În anul 2000, el a obținut diploma de doctor la aceeași instituție de învățământ superior.

Citește și: Cele patru controverse din jurul primului ministru interimar, Sorin Cîmpeanu

De asemenea, el are mai multe calificări profesionale, între care un certificat de absolvire a unui curs de comunicare managerială în structurile publice și private, acordat, în 2011, de Școala Națională de Studii Politice și Administrative – Facultatea de Comunicare și Relații Publice ”David Ogilvy”, un certificat pregătire în tehnologia educației la distanță / Formare experți evaluator externi, acordat, în 2010, de ARACIS, dar și un certificat de atestare a competențelor profesionale, la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informații, din anul 2013, precum și un certificat formare în domeniul implementării standardelor de mediu, acordat de Institutul Superior de Agricultura din Lille, Franța.

După finalizarea studiilor universitare, în perioada 1991-1992, Sorin Cîmpeanu a lucrat ca inginer proiectant, la Institutul de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare (ISPIF), ulterior, până în 1999, a fost coordonator la Centrul Experimental Periș – Ilfov al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, iar din 2000 până în 2003 a îndeplinit funcția de expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării – Centrul Național pentru Programul european Leonardo da Vinci. Un an mai târziu, Cîmpeanu a fost numit expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Agenţia Naţională pentru parteneriatul univesităţilor cu mediul economico – social (APART), iar între 2005 şi 2008 a fost director Irrifrance Roumanie. Între 2004 şi 2008 a deţinut funcţia de prodecan al Universităţii Agronomice – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, unde, începând din 1992, a deţinut toate funcţiile didactice, de la cea de preparator până la cea de profesor. În perioada 2008 – 2012, el a fost decan al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, iar în prezent ocupă funcția de rector al USAMVB.

Citește și: Iohannis: Sorin Cîmpeanu, premier interimar

Din iulie 2013, este președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, condus anterior de Ecaterina Andronescu.

De asemenea, Cîmpeanu este, din 2012, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” și secretar general al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar din 2013, președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România.

Sorin Cîmpeanu a scris peste 80 de articole științifice și 11 cărți de specialitate/manuale universitare, participând în 60 proiecte în calitate de membru în colectiv sau expert consultant, din care trei proiecte internaționale. El a primit distincția ”Doctor Honoris Causa”, acordată de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, în anul 2014; medalia ”Meritul pentru Învățământ”, acordată în anul 2004 de către Președinția României, dar și premiul național ”In Hoc Signo Vinces” acordat pentru activitatea de cercetare de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, în anul 2002.

De asemenea, el este membru în mai multe asociații și organizații profesionale, între care în Consiliul de Administrație de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protecția Mediului – I.C.P.A. București și președinte Comisia de Ingineria resurselor vegetale si animale, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În mandatul de ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu anunţa, în luna mai 2015, că se lucrează la un alt proiect al Legii educaţiei care ar putea fi gata până la sfârşitul anului şi aprecia că în acest context nu ar mai avea sens să modifice actuala Lege a educaţiei, aşa cum ceruseră unele organizaţii studenţeşti.

Tot în mandatul său a avut loc scandalul transferurilor nejustificate în clasa a IX-a, fiind vorba despre 332 de astfel de cazuri. În urma acestei situații, șefii inspectoratelor școlare din Prahova, Bihor, Suceava au fost demiși.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că îl numește premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în condițiile în care propunerea premierului demisionar Victor Ponta era ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă